A megfelelő gyerekruha megtalálásánál egy dolog nehezebb: egy egész ruhatár kialakítása. Legalábbis ha tényleg jól akarjuk csinálni. A kulcs itt is a tudatosság. Ebből a bejegyzésből mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan építs okosan ruhatárat kisgyerekeknek.

Minden fontos információt és tippet összeszedtünk, ami a témához tartozik. Ebben a kattintható tartalomjegyzékben előre áttekintheted, hogyan fog felépülni ez a tartalmas írás:

I. A ruhatár kialakításának dilemmái gyerekeknél
1) Gyorsan elhasználódó gyerekruhák
2) Jó ruha, rossz ruha, egyszer használatos gyerekruha
II. Érvek a használt gyerekruha mellett
1) Tudatos gondolkodás, tudatos életmód
2) Márkás és tartós gyerekruhát választhatsz
3) Többféle minőségi kategória van
4) Egyedi darabokat foghatsz ki
5) A lehető legkedvezőbb ár
III. Hogyan építsük fel a gyerekek ruhatárát?
1) A kisbabák ruhatára
2) Vadássz trendi gyerekruhákat!
3) Alkalmi gyerekruhák
4) A gyorsan fogyó ruhák: óvoda, játszótér
IV. A használt gyerekruhák kreatív karbantartása
1) Ezt csináld, miután hazavitted!
2) Ha elszakadt, varrd meg, ha nagyon elszakadt, álmodd újra!

I. A ruhatár kialakításának dilemmái gyerekeknél

Sok kisebb-nagyobb dilemma uralja a gyerekruha választást. A fő gond talán az, hogy a gyerekruha fogyóeszköz. Ezért nehezen döntjük el, hogy mégis mi történjen vele. Hogyan válasszunk? Milyen tervek mentén alakítsuk ki a gyerekek ruhatárát? Hogyan oldjuk meg, hogy egyszerre gazdaságosan, hatékonyan, mégis ízlésünknek megfelelően válogassuk össze a ruhákat?

1) Gyorsan elhasználódó gyerekruhák

A probléma gyökere az, hogy a gyerekruhák nagyon gyorsan fogynak. Elfogynak, mert elszakadnak, elkopnak. Elfogynak, mert kinövik a gyerekek. Ehhez mérten választják ki a szülők a ruhákat, hiszen a legtöbb gyerekruha, főleg iskoláskor alatt, akár egyszer-kétszer használatos darab is lehet.

Persze közben lelkiismeretfurdalásunk van, hiszen ez gazdaságilag, és fogyasztás szempontjából sem a legjobb helyzet.

Hiszen könnyű ráállni arra a pályára, hogy a lehető legolcsóbb helyen vesszük nagy mennyiségben a gyorsan fogyó ruhákat. De ezzel az egyik végletbe estünk: rosszabb minőség, olcsón, tömegesen. De a másik véglet sem jó, nem élhető megoldás a drága, egyedi ruhák összeválogatása ilyen gyorsan fogyó tételek mellett.

2) Jó ruha, rossz ruha, egyszer használatos gyerekruha

Az előbbi problémából adódik tehát az utóbbi: kevés drága, vagy sok olcsó ruhája legyen a gyereknek? A tömegével vásárolt, azonban gyorsabban elhasználódott ruhával tényleg jobban járunk anyagilag is? A jó minőségű, drágább ruha pedig nyilván tartósabb, de ugyanolyan gyorsan kinövik a gyerekek. Pénzben mérve, számokban mérve, és saját igényeinkhez igazodva a megoldás az, ha sokkal tudatosabban gondolkodunk.

Sok családnál adják körbe a kinőtt ruhákat a szülők, sőt, ahol több testvér van, értelemszerű fogalom az örökölt ruha. Ez a megoldás már eleve nagyon sok terhet levehet a szülőről. Nem csak anyagilag. Hiszen a mai világban épp az egyensúlyt keressük, pazarlás, a fogyasztás csökkentése és egy mégis élhető, kényelmes élet között. Ezek az apróbb megoldások pedig segítenek benne. Sok kis lépés, tudatos döntések hálózata, egy anyagilag is fenntarthatóbb rendszer, úgy, hogy mégis úgy öltöztessük gyermekeinket, ahogy szeretnénk, és ahogy ők szeretnék. Erre megoldás a használt gyerekruhák vásárlása is.

Miért? Mert jó áron jó minőségű ruhához lehet hozzájutni, amely tartós. Ha pedig a ruhaszaggató, mászókáncsüngő-fáramászó mindennapokra veszel itt ruhát, akkor is tudod, hogy már tettél valamit, nem csak a pénztárcádért, de a Földért is.

Kevés drága, vagy inkább sok olcsó ruhája legyen egy gyereknek?

Kevés drága, vagy inkább sok olcsó ruhája legyen egy gyereknek?

II. Érvek a használt gyerekruha mellett

A legjobb döntés eleve a tudatosság. Ha tudjuk, mit akarunk, mennyit, és miért. A gyerekruhákkal, a ruhatár kialakításával is pont ez a helyzet. Egy percig sem állítjuk, hogy az a helyes megoldás, az egyetlen megoldás, ha csakis használt ruhát választunk a gyerekeknek. Nem. Hanem az, ha egy nagyon okos rendszert építünk ki, melynek része lehet a használt ruhák vásárlása is.

A ruhák fogadásának, továbbadásának hálózatába ezek jól beilleszthetők, az elhasználódottnak tűnő darabok megvarrása, átalakítása, újrafelhasználása, azaz ilyen magas szintű tudatosság mellett pedig bőven belefér néha egy-egy új ruhadarab is, kedvenc stílusunk, márkánk bájos gyerekruhái közül. Csak legyen egyensúly, legyen rendszer!

1) Tudatos gondolkodás, tudatos életmód

A használt gyerekruha vásárlása pedig pont azért jó döntés, mert a saját mikrohálózatod mellett egy nagyban kiépített rendszer részese is lehetsz.

Hiszen nem véletlenül központi kérdése napjaink társadalmának a pazarlás csökkentésének igénye. Ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy megpróbáljuk elhagyni az egyik legbosszantóbb emberi szokást, a felesleges pazarlást. A felesleges energiapazarlást, a felesleges fogyasztást. Például  újratermelődő energiaforrást használunk, vagy legalább alacsony energiafogyasztású gépekkel vesszük körbe magunkat.

És már azzal is nagyon sokat segítünk, ha az általunk vásárolt ruhák, főleg a gyorsan fogyó gyerekruhák egy részének nem mi vagyunk az első tulajdonosai. Nem kizárólag nekünk készítették: nem egy emberre használták fel azt a sok-sok erőforrást, amit a gyártása jelentett.

2) Márkás és tartós gyerekruhát választhatsz

A használt ruhák között ki lehet fogni nagyon márkás darabokat, olyat is, amit még senki nem hordott. Ha valaki stílusosan szeretné öltöztetni a gyerekét, úgy, hogy közben jó minőségű ruhákat ad rá, mégsem költ egy vagyont, akkor tulajdonképpen ez a tökéletes megoldás.

Egyszerűen keress egy minőségi ruhákra szakosodott ruhaboltot, amely használt, főleg Nyugat-európai tételeket árul, és megnyílik előtted a csodák világa. Olyan márkák szuperstílusos, sokszor címkés, vadiúj darabjait fogod ki, hogy csak ámulsz-bámulsz, méghozzá az eredeti ár töredékéért.

3) Többféle minőségi kategória van

Az egyes használt ruhák között is vannak minőségi különbségek. Ez az árazásban is megjelenhet, de a legdrágább használt ruhával is jobban jársz anyagilag, mint egy hasonló árkategóriájú, de rossz anyagból készült új ruhadarabbal.

A minőségi kategóriák szétválogatása pedig még egy lépés a tudatosság felé. Hiszen más ruhát választasz otthoni játékhoz vagy játszótérre, eggyel magasabb színvonalú, mégis gyorsan fogyó darab az ovis-sulis ruha, és ott vannak azok az alkalmak, amikor kifejezetten stílusosan szeretnétek megjelenni. Étterem, ünnepség, vendégségek, találkozók.

Te tudsz mérlegelni, hogy milyen típusú ruhából mennyit és hogyan használtok ki, és milyen kategóriából vásárolj.

A MITU-nál például három kategóriába soroljuk a ruhákat, így három típusú üzletünk van. Így könnyítjük meg a keresgélést.

Ha valaki stílusosan szeretné öltöztetni a gyerekét, úgy, hogy közben jó minőségű ruhákat ad rá, mégsem költ egy vagyont, akkor érdemes használt ruhákat vásárolni!

Ha valaki stílusosan szeretné öltöztetni a gyerekét, úgy, hogy közben jó minőségű ruhákat ad rá, mégsem költ egy vagyont, akkor érdemes használt ruhákat vásárolni!

4) Egyedi darabokat foghatsz ki

Neked is eleged van a sok egyforma, rózsaszín-strasszos vagy épp sötétkék-autós, mesefigurás gyerekruhából? Persze, játszósnak néha kell 1-2, és a gyerekek is igénylik időről-időre az aktuális kedvencüket, pizsamán, zoknin, nadrágon és pólón, matricában és hátizsákon, azaz lehetőleg mindenhol.

De ezeken a hullámokon túl alig várjuk, hogy egyedi, bájos, stílusos ruhát adhassunk a kicsikre.

Erre pedig nagyszerű lehetőség a használt ruha. Mert biztosan kifoghatsz olyan darabokat, amelyek végre nem jönnek szembe az utcán, az oviban.

5) A lehető legkedvezőbb ár

Igen, nem csak a környezettudatosság és az egyedi vagy épp márkás darabok miatt jó ötlet a használt ruhák vásárlása, hanem az áruk miatt is megéri. A nagyon márkás, divatos darabokat mélyen áron alul lehet kifogni, de a bazár kategória ruhái is nagyon-nagyon megérik. Tehát a családi kasszának is jót tesz, ami nem hátrány.

 

III. Hogyan építsük fel a gyerekek ruhatárát?

A gyerekek ruhatárának felépítése azért is nehéz feladat, mert gyorsan nőnek a lurkók, és azért is, mert könnyen és gyorsan lestrapálják a ruháikat.

1) A kisbabák ruhatára

Mindig hatalmas öröm egy új jövevény a családban. De azt is be kell vallani, hogy egy kisbaba érkezése nagy költségekkel jár: be kell rendezni a gyerekszobát, pelenkát, babakocsit, játékokat kell venni – és természetesen rengeteg ruhát. Ami miatt ez igazán terheli a pénztárcát, az az, hogy mindig gondoskodni kell az utánpótlásról: a pelenka fogyóeszköz, mindig újat és újat kell vásárolni, és a ruhatárat is hónapról, hónapra frissíteni, bővíteni kell, ha más nem, azért, mert rövid időn belül kinövi a ruhákat a kis csöppség.

Éppen ezért van pár dolog, amire mindenképpen figyelned kell, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat, mikor a baba ruhatárát építgetve vásárolsz.

Nem érdemes, például, túl szoros ruhadarabokat vásárolni. Egy kicsit bővebb, lazább rugdalózóban kényelmesebben és szabadabban tud mozogni a kis poronty, ráadásul tovább a hasznunkra lehetnek, mert nem növi ki olyan hamar.

Sokan nem gondolják ilyen és ehhez hasonló szempontok mentén végig a babaruha-vásárlást, ezért egy-két használat után, vagy akár vadiúj állapotában már nincs is szükségük a megvásárolt holmikra, és továbbadják egy használt ruhákat árusító üzletnek. Ez amilyen bosszantó lehet nekik, annyira szerencsés azoknak, akik – a fenntarthatóság és a tudatosság jegyében – használt ruhát is vásárolnak.

Elvégre kár tagadni, hogy babáknak maximum középtávra vásárolunk öltözéket, és nem éri meg sokat fizetni valamiért, amit csak rövid ideig használunk.

Használt ruha vásárlásával sokat spórolhatsz meg, de ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeden spórolsz, hogy tőle sajnálnál valamit. Sokkal inkább tudatosságról van szó, hiszen az így megspórolt összeget olyasmire tudod költeni, ami hosszabb távon is a gyerek érdekeit fogja szolgálni, legyen az akár egy jobb minőségű babaágy vagy egy biztonságosabb gyerekülés az autóba.

Van pár dolog, amire mindenképpen figyelned kell, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat, mikor a baba ruhatárát építgetve vásárolsz.

Van pár dolog, amire mindenképpen figyelned kell, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat, mikor a baba ruhatárát építgetve vásárolsz.

2) Vadássz trendi gyerekruhákat!

Fontos tudni és látni, hogy a használt ruha nem egyenlő a gagyi, gyenge minőséggel.

Mi három kategóriát különítünk el: bazár; extra és prémium.  A bazár kategóriába azokat a ruhákat soroljuk, melyeket már valóban többet nyűttek. Ha olyan ruhát keresel, ami biztosan sok gyűrődésnek lesz kitéve, akkor érdemes innen választani, hiszen olcsón hozzájuthatsz olyan darabokhoz, amiknek úgyis az lesz a sorsa, hogy koszolódik és nagyon igénybe lesz véve. Egyszóval: ezek játszós ruhák.

Az extra és az exkluzív kategóriában viszont rengeteg márkás, egyedi, kitűnő állapotban lévő, divatos darabot találhatsz. Ezek között még olyan is akad, amelyen rajta van a címke, tehát biztosan nem hordta korábban senki. Olyan ruhához is hozzájuthatsz jó áron, amit külföldön ugyan a középosztály vásárol, de itthon inkább a tehetősebb rétegek vásárolhatnák csak meg újonnan. Sőt, az sem ritka, hogy egy-egy kollekciót a fast fashion vagy a prémium kategóriájú ruhaüzletek Magyarországon nem is árusítanak, de a használt ruhák között megtalálod.

És valljuk be, már egészen kicsi korban igyekszünk arra nevelni a gyerekeket, hogy igényesen öltözködjenek. Elvégre, ha már ekkor elkezdi tanulgatni és megszokni az önálló és rendezett öltözködést, akkor később is magabiztosan választja majd az alkalomhoz illő ruhát.

Ahogyan a használt ruha nem a rossz minőséget jelenti, úgy az igényes öltözködés és megjelenés sem a ruha árán múlik, sokkal inkább a megfelelő stíluson, az ápoltságon és ruha viselésének módján. Így nem az a lényeg, hogy hol és mennyiért vettük a ruhadarabokat, amiket a gyermek hord. A rutinos használtruha-vásárlók már tudják, hogy elsőrangú, márkás, kiváló állapotban lévő darabokat is be lehet szerezni fillérekért.

3) Alkalmi gyerekruhák

És ha már az alkalomhoz illő öltözködésnél tartunk. Mikor különleges eseményre megy a család, a gyerekek ruháját is az ehhez passzoló stílusban kell megválasztani. Ezzel szintén tanítani lehet kicsit a helyes öltözködést és az etikettet, de a képeken is jobban mutat, ha a legkisebbek is az eseménynek megfelelően vannak felöltözve. De legtöbbjük önmagától is szívesen vesz fel a felnőttekéhez hasonlító vagy csilivili ruhát (gondoljunk csak a kislányok hercegnős ruháira), legyen szó akár esküvőről vagy más ünnepi alkalomról.

Az is igaz azonban, hogy nem szívesen költünk borsos összegeket olyan ruhára, amit legjobb esetben is csak pár alkalommal fog hordani a gyerkőc. Nincsenek annyira sűrűn olyan események, amelyekhez illik egy picike zakó vagy egy apró, mesés egyberuha. Azt viszont tudjuk, hogy a gyerekek nőnek mint a gomba, ami ma még jól áll nekik, holnap már kicsi lesz.

A használt ruhák piacának egyik nagy előnye (ha eltekintünk a praktikus és fenntarthatósági szempontoktól), hogy minden létező eseményre találhatunk itt ruhát. Így alkalmi ruha is egész biztosan akad a gyermeknek a kínálatban, akár egészen egyedi szabással is. A már sokat hangoztatott érvet lehet ezzel kapcsolatban is megfogalmazni: nem érdemes sokat költeni valamire, ami csak párszor lesz használva – viszont használtan egészen jó áron megveheted azt, amire éppen szükséged van!

A gyerekek nőnek mint a gomba, ami ma még jól áll nekik, holnap már kicsi lesz.

A gyerekek nőnek mint a gomba, ami ma még jól áll nekik, holnap már kicsi lesz.

4) A gyorsan fogyó ruhák: óvoda, játszótér

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a gyerekek nem tudnak annyira vigyázni a ruháikra, mint azt talán szeretnénk: leeszik, összekoszolják, elszakítják, kilyukasztják őket. Nem szándékosan teszik ezt, ők még nem igazán értik és érzik a holmik értékét. 

Pedig egy ruha, amiért csillagászati összeget fizetett ki a szülő, kilyukadva, sárosan, zsírosan könnyen kisebb szívrohamot idézhet elő. Pedig nem várható el egy gyerektől, hogy teljesen meg tudja óvni a ruháit – még sokszor mi, felnőttek is kárt teszünk a cuccainkban egy-egy ügyetlen mozdulattal.

Ha viszont okos döntést hozol, és pénztárcakímélő összegért vásárolod meg azokat a ruhadarabokat, amelyeket az óvodában, a játszótéren, a játszóházban és hasonló helyeken fog hordani a gyermeked, akkor beleférnek az ilyen jellegű balesetek.

Ki ne ismerné az érzést, mikor a gyerkőc a legújabb nadrágjában botlik meg, és esik térdre a betonon, vagy amikor a tegnap vásárolt pólót önti le a levessel? Még ha márkás ruháról is van szó, kevésbé fog fájni a szíved, ha nem fizettél érte sokat.

Sőt, ha igazán kreatív vagy, és nem sajnálod rá az időd, az áldozatul esett ruhákat még akár meg is mentheted egy kis átalakítással! A továbbiakban adunk is ehhez néhány tippet!

 

IV. A használt gyerekruhák kreatív karbantartása

A már említett körforgás része a tudatosság is. Igazából akár használt, akár új ruháról van szó, érdemes elengednünk a fantáziánkat, ha esetleg a ruha megsérül, elszakad, foltos lesz. Hogyan gondold újra a ruhákat?

1) Ezt csináld, miután hazavitted!

Amikor hazaviszel egy ruhát, legyen az használt vagy vadiúj, bárhol is vásároltad, először érdemes kimosnod. Persze a ruha mosási útmutatójához igazodva tedd ezt, megfelelő hőmérsékleten, megfelelő ideig. Egyáltalán nincs szükség 60 fokos fertőtlenítő mosásra, mivel a mai tisztítószerek már nagyon alaposak, a magas hőfok pedig csak roncsolja a ruhát. Persze kisbaba ruhák esetén azért egy szárítógépes kör, esetleg egy vasalás jól jöhet.

Ezen kívül semmilyen extra dologra nincs szükség. Ha egy izgalmasabb, érdekesebb, vagy akár bármilyen ruhadarabnál egy folt vagy egy leszakadt gomb áll közéd és a ruha közé, akkor is érdemes lehet megvenned. Nagyon jó folttisztítókat lehet kapni, és az apróbb hibák könnyen megoldhatóak.

Egy külön blogbejegyzést érdemelne a ruhák újragondolásának, átszabásának, feljavításának témája.

Egy külön blogbejegyzést érdemelne a ruhák újragondolásának, átszabásának, feljavításának témája.

2) Ha elszakadt, varrd meg, ha nagyon elszakadt, álmodd újra!

Egy külön blogbejegyzést érdemelne a ruhák újragondolásának, átszabásának, feljavításának témája. Valójában arról van szó, hogy engedd szabadon a kreativitásodat, és úgy válogass ruhákat, hogy erre is gondolsz.

Ezzel a szemlélettel új kapuk nyílnak meg előtted, szárnyalhat a kreativitásod, és még a gyerkőc is stílusosan öltözködhet. Például ha kiszakítja a farmer térdét a kicsi, akkor elég levágni rövidnadrággá alakítva. Lányruha esetében csipkével is feldobhatod a nadrág szárát, varrd körbe, és egy igazán csajos darabot kapsz.

De ha bármilyen anyag vagy ruhadarab szembejön, amelyben fantáziát látsz, akkor vedd meg, szabd át, gondold újra. A farmeranyag örök kedvenc, bármit készíthetsz belőle. Kistáskát az oviba, a maradék ruhaanyagokból pedig patchwork takarót varrhatsz.

 

Összességében láthatod, hogy egy kis tudatossággal mennyire jó rendszert építhetsz ki gyerekruhák terén. Mert talán ez az a terep, ahol a lehető leghatékonyabban tudod kihasználni a lehetőségeket. A legnagyobb lehetőség pedig a használt ruha.

 

Ha Te is szeretnél menő használt ruhákat vásárolni a gyerekeknek, látogass el hozzánk: az ország számos pontján várunk MITU üzleteinkben!