Ha már a menyecske ruha választásán töröd a fejed, akkor valószínűleg közeleg az a bizonyos nagy nap az életedben. Ezek szerint igent mondtál magadban a hagyományra és népi szokásainkat te is tovább szeretnéd örökíteni. Ne hidd azonban, hogy ehhez minimum matyó hímzéses kézműves ruhába kell bújtatnod magad. Persze az ilyen a darabok is gyönyörűek lehetnek azok számára, akik megfelelően értékelik a magyar népi szokásokat. Ha te viszont nem tartozol ebbe a csoportba, ne ess kétségbe, mert számodra is rengeteg alternatíva létezik már. Mutatjuk sorban!

 

A hagyományos menyecske ruha vonala

Sokan szívesen öltenek magukra legalább életükben egyszer, a nagy napon hagyományos népi viseletet. Ezek közül is többféle variációban keresgélhetsz a piacon. Találhatsz modern fazonú darabokat és igazi népviseleti öltözéket. A hagyományos menyecske ruha piros vagy bordó színű, zsinóros, kis fehér köténnyel elöl. Hozzá régen bojtos papucsot húztak, ezzel utalva az éjjeli menyecske szöktetésre.

Ezen vonalon a menyecske ruha színe mindig piros. Miért is? Régen a menyasszony a nászéjszakáig megőrizte szüzességét. Az esküvőt követően éjfél után már asszonyként jelent meg és feltehetően a szüzesség elvesztését szimbolizálta a vérvörös színű újasszony ruha. Mára más szokások alakultak ki és ezt lekövetve a menyecske ruha színe is változott.

 

Modern stílus

A modern stílusú menyecske ruháknál a selyem, szatén, tüll és csipke kombinációk, valamint az élénk, jellemzően egyszínű ruhák varázsolnak el minket. Talán a modern fazonban is a piros az igazi, de gyönyörű darabokat találhatsz királykék, rózsaszín, pink és egyéb színárnyalatokban. Arra vigyázz azonban, hogy a menyecskeruhának választott ruhád színe ne legyen azonos koszorúslányaid ruhaszínével, mert akkor elveszhetsz az estéről mint menyasszony.

Ahogy változtak az idők, úgy napjainkban már nem csak az újasszony öltözik át, hanem az „újember” is. Érdemes az éjfél utáni, színben harmonizáló öltözéketeket közösen kiválasztani, hiszen egy ciklámen színt vőlegényed könnyen megvétózhat.

A lényeg úgyis az lesz, hogy kiegészítsétek egymást (úgy az esküvőn, ahogy életetek során is majd): ha ezt a ruháitok színe is szimbolizálja, az meseszép és szimbolikus tud lenni.

 

Kis- és nagyestélyi

A hosszú, akár földön húzós menyecske ruhákat már a kisestélyik vagy az igazi báli ruhák közé sorolhatjuk. Ha ügyesen választod meg ruhádat, nem csak esküvődön, de későbbi alkalmakon is viselheted. Ebből következően nem csak esküvői ruhaszalonokból válogathatsz. Az A vonalú ruhák, melyek fent szorosan követik a test vonalát, majd lentebb fokozatosan elállnak a testtől, szinte minden alkatú hölgynek jól állnak.

Nagyon kedveltek továbbá a trombita és sellő alakú estélyi menyecske ruhák is. A trombita stílusnál a szoknya combközéptől bővül, míg a sellő fazon a térdig teljesen a test vonalát követi és onnan szélesedik ki.

Bármilyen stílusú ruhára is essen a választásod, mindig a tükörképed alapján dönts. Ne sajnáld az időt és az energiát a próbálgatásra. Elsősorban az a fontos, hogy jól érezd magad az adott ruhában, jól essen magadra ölteni. Fordíts figyelmet arra is, hogy összhatásban és színben passzoljon az arcodhoz, aminek nem árt, ha vidám, pozitív hatást kölcsönöz.

 

Nálunk kedvedre válogathatsz az új, újszerű és használt, márkás menyecske ruhák között. Kivételes lehetőség lehet a számodra a MITU Shop-ban vásárolni, ha egy kölcsönzés áráért saját ruhát szeretnél magadnak.

Nézz szét üzleteinkben, ahol hétről hétre megújult kínálattal várunk!