A használt ruha vásárlás az utóbbi évek egyik legnagyobb trendje. Nem véletlenül, hiszen rengeteg előnye van. Nem csak környezettudatos döntés, de az is nagy előnye a használt ruháknak, hogy kreatív, egyedi megjelenést, sajátos stílust alakíthatunk ki általuk. Ebből a bejegyzésből mindent megtudhatsz a használtruha vásárlásról!

Mivel nem akartuk, hogy bármi fontos kimaradjon a cikkből, ezért ez most egy hosszabb bejegyzés lett. Készítettünk hozzá egy kattintható tartalomjegyzéket is, így akár már most ahhoz a részhez ugorhatsz, amelyik a legjobban érdekel:

I. Fast fashion vs. zöld jövő: A mérleg a használt ruha felé billen!
1) Mi a baj a fast fashion-nel?
2) Fogyasztói szokások és modern trendek
II. A használt ruhák előnyei
1) Beszerezheted a legmárkásabb darabokat
2) Minden alkalomra és helyzetre találsz ruhát
3) Egyedi, különleges használt ruhákat találhatsz
4) Kedvező áron juthatsz kincsekhez
III. Melyek a hátrányai?
1) Nem mindenkinek való
2) Idő- és energiaigényes lehet megtalálni a tökéletes darabot
IV. Hogyan vásárolj használt ruhát?
1) A használt ruha kincsvadászat
2) Tudd, hogyan csoportosíthatjuk a használt ruhákat!
V. Így építsd fel a ruhatárad használt ruhákból!

I. Fast fashion vs. zöld jövő: A mérleg a használt ruha felé billen!

A közelmúltban komoly értékrendi változáson ment keresztül a világ. Egyre inkább megjelentek a pazarlás visszafogását, az önfenntartást megcélzó trendek, mind az öltözködés, de akár a lakhatás területén,  sőt, a mindennapi életben is. Miért kell környezettudatosan vásárolni?

A környezettudatosság napjainkban központi téma, hiszen törekednünk kell arra, hogy az ökológiai lábnyomunk minél kisebb legyen.

Ma már sokan döntenek úgy, hogy ennek a kérdésnek, a környezetvédelem, a pazarlás csökkentésének szellemében rendezik be életüket. Minden kis lépés, minden döntés, minden egyes háztartás számít. Hiszen a sok kis lépés összeadódik. Ilyen lépés az is, ha megpróbálunk minél kevesebb energiát pazarolni, vagy éppen újratermelődő energiaforrást használni, például napelemmel áramot termelni. Az alacsony energiafogyasztású háztartási gépekkel szintén tettünk valamit a környezetünkért.

Ha pedig az energiapazarlásnál tartunk, akkor az is a tudatos döntések közé tartozik, ha olyan termékekeket vásárolunk, melyek előállítása nem terheli meg a bolygónkat. Nem fogyaszt annyit, nem mérgező, és nem évezredeken át felbomlani képtelen anyagból készültek, vagy nincsenek ilyen melléktermékei az adott eszköz előállításának.

Hogy hogyan kapcsolódik össze a fogyasztás, a ruhák és a környezettudatosság? Nézzük meg a fast fashion problémájának oldaláról, mert ez mindennek a gyökere!

A fast fashion márkák évente több mint 100 milliárd tonna ruházati cikket termelnek a világon.

A fast fashion márkák évente több mint 100 milliárd tonna ruházati cikket termelnek a világon.

1) Mi a baj a fast fashion-nel?

A divat az egyik leginkább környezetszennyező ágazat a világon. Az ENSZ szerint a globális szennyvíz szennyezés 20%-áért és a hulladék szennyezés 10%-áért a divatipar felelős. Hihetetlen mennyiségű vízfelhasználással és mérgező kémiai anyagok alkalmazásával jár a ruházati termékek előállítása, és ezen kemikáliák a vízbe kerülve veszélyeztetik az élővilágot.

Az edinburgh-i székhelyű Water Witness International (WWI) nonprofit szervezet jelentése szerint a farmergyártásból származó szennyvízkibocsátás Afrikában kékre színezte a folyókat, valamint felborította a víz pH értékét is. Egy farmer és egy póló elkészítéséhez például annyi víz kerül felhasználásra, amit 13 év alatt innánk meg. Nemcsak a ruhadarabok elkészítése terheli a környezetet, hanem a csomagolásuk és a szállításuk is.

Óriási környezeti hatását mutatja, hogy a divatipar szén-dioxid-kibocsátása magasabb, mint a repülésé és a hajózásé együttesen.

Egy év alatt a divatipar 2,1 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátásával járul hozzá a globális felmelegedéshez a Fashion on Climate jelentése szerint, ami az éves globális kibocsátás 4%-át teszi ki. Egyetlen egy póló előállításával és a vásárlókhoz való eljuttatásával 7 kg szén-dioxid kerül a levegőbe, ami üvegházhatású gázként hozzájárul a klímaváltozáshoz. Egy ruhadarab szénlábnyoma nagyban függ attól, hogy az milyen anyagból készült. Az olyan szintetikus anyagú termékek, mint a poliészter a vizet és a talajt kevésbé szennyezik, mint a pamut.

Azonban fontos tudni, hogy a poliészter anyagú ruhák szénlábnyoma több mint kétszerese a pamutból készült ruháknak. A szennyező divatipari kibocsátásban nagy szerepe van a fast fashion márkáknak.

A fast fashion márkák évente több mint 100 milliárd tonna ruházati cikket termelnek a világon. A hetente megjelenő új kollekciókkal túlfogyasztásra ösztönzik az embereket, ennek hatásaként a fogyasztók a fast fashion ruhákat szinte eldobhatónak tekintik, és csupán hét-nyolc alkalommal hordják őket. Az olcsó alapanyagokból és olcsó munkaerővel készült ruhák kevésbé tartósak, így a fast fashion termékek jelentős része hamar a szemétben végzi.

2) Fogyasztói szokások és modern trendek

Ma már egyre divatosabb trend nem csak minimalizálni a fogyasztásunkat, és maximalizálni a tudatosságot például az otthonunk berendezése és a vásárlásaink megtervezése során, hanem akár az egész életvitelünket minimal életmódra berendezni.

Amerikában például a tiny house movement pont ezt célozza meg. A mozgalom lényege a fogyasztói társadalomtól való elfordulás, a felhalmozásmentes, önfenntartó életmódra való berendezkedés.

Mivel környezttudatosságból egyre több területen nyert teret a minimalizmus, mely az ökológiai lábnyom visszaszorítására irányul. Ezek az elvek kiegészülnek a természetközeli és szabad életmóddal. A miniház tehát ennek az életvitelnek az építészeti leképeződése.

Megújuló energiafogyasztásból nyert áram, önfenntartó életmód, magunk termelte zöldségekből és gyümölcsökből, a premodern berendezkedés szinte teljesmértékű visszaidézése valósul meg ezen az életmódon keresztül. Ez a mozgalom például erőteljesen összekapcsolódik a természet szeretetével, és a természetközeli életmóddal, távol áll a városi életviteltől.

Sokan például tényleg egy erdős területre költöznek ki, elzárkózva a világtól. Azonban nem kell mindenáron elmennie a falig annak, aki szeretné csökkenteni a környezet terheit. A legtöbben ennél kompromisszumosabb döntést hoznak életvitelükkel kapcsolatban. Kizárólag olyan termékeket vásárolnak például, amelyről tudják, hogy fenntarthatóságra törekvő cégek gyártották őket.

Alacsony energiafogyasztású háztartásigépeket vásárolnak, a szemetet szelektíven gyűjtik, kerülik a műanyagokat, és ha tehetik, biopiacon vásárolnak, ahol a termények előállításának körülményei is környezettudatosak. Próbálnak csomagolásmentesen vásárolni, és a lehető legkevesebbet pazarolni.

Egy globális vizsgálat eredményei szerint a  megkérdezettek 67 százaléka azokat a termékeket preferálja vásárlás közben,  amelyeknek  környezetbarát a csomagolása. 60 százalékuk pedig azon gyártók termékeit választja, melyeknek  fontos a fenntarthatóság, és ezt egyértelműen be is tudják bizonyítani a gyakorlatban. A nemzetközi kutatás során kiderült tehát, hogy az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, mert fontos nekik a környezet. A tudatos fogyasztói döntések közé tartozik tehát a pazarlás kerülése. Ezért döntenek egyre többen úgy, hogy a fast fashion helyett a használt ruhák felé fordulnak.

A tudatos fogyasztói döntések közé tartozik a pazarlás kerülése.

A tudatos fogyasztói döntések közé tartozik a pazarlás kerülése.

II. A használt ruhák előnyei

A gyakorlott használtruha-vadászok már tudják, hogy valójában a használt holmik vásárlása és viselése egyáltalán nem lemondás. Hiszen nagyon izgalmas, márkás, kreatív darabokat lehet így beszerezni. Sokaknak kifejezetten a hobbijuk a menőnél menőbb ruhák begyűjtése, olykor átalakítása, újragondolása.

1) Beszerezheted a legmárkásabb darabokat

A gyakorlott csemegézők egyik legkedvesebb érve a használt ruhák mellett az, hogy ha jól időzítenek, és szerencsések, vagy épp kitartóak, akkor a legmenőbb márkák trendi darabjait foghatják ki, fillérekből. Minden korosztálynak megvannak a kedvelt ruhamárkái, és ezeket az olykor több tízezer forintos darabokat fillérekből be tudják szerezni.

Ezért egy-egy tartós, jó minőségű farmert ugyanolyan eséllyel foghatsz ki, mint egy egyedi, szexi kis fekete ruhát a kedvenc márkádból. A márkás ruhák beszerzésének tehát kiváló terepe egy-egy jól felszerelt használtruha butik. A rutinosak már tudják, hogy hol mikor van árukészlet csere, így elsők között szoktak ott lenni a kedvenc butikban, így aztán anélkül válogathatják át csemegék után az újonnan érkezett darabokat, hogy bárki elvinné előlük a legmárkásabb ruhákat.

2) Minden alkalomra és helyzetre találsz ruhát

A használt ruhák piacának egyik legnagyobb előnye, hogy egy-egy jobb üzletben minden létező helyzetre találhatsz ruhát. Sok szülő a gyerekeknek vásárol ilyen helyen játszós ruhát. Persze a rutinosabbak már felfedezték a sok egyedi, bájos, sokszor márkás gyerekruhát is, és már nem csak a játszótérre, sporthoz való, szabadon koszolható darabokat veszik innen, hanem különlegesebb alkalmi ruhákat is igyekeznek kifogni gyermeküknek.

Egy jó butikban ugyanis akár prémium ruhákat is ki lehet fogni. Ezek a jó minőségű márkás termékek, izgalmasabb anyagú vagy szabású alkalmi ruhák. Ünnepségre, alkalomra is lehet különleges darabokat találni itt.  De az újszerű, jó állapotú, divatos ruhák is ugyanúgy megtalálhatóak, mint a bazár jellegű játszósruhák. Tehát a mindennapokhoz, munkábajáráshoz is lehet különleges, stílusos ruhákat találni. Csinos blúzt, buisness öltözetet, kényelmes és dekoratív farmert ötletes kiegészítőkkel. Izgalmas és egyedi ruhatárat állíthatsz össze a jó minőségű használt ruhákból.

Ünnepségre, alkalomra is lehet különleges darabokat találni egy használtruha-üzletben.

Ünnepségre, alkalomra is lehet különleges darabokat találni egy használtruha-üzletben.

3) Egyedi, különleges használt ruhákat találhatsz

A nagy divatüzlet-hálózatok évszakonként új kollekcióval jelentkeznek, ezért egy-egy szezonban ugyanazokat a ruhákat lehet kapni az összes üzletükben. Sőt, az egyes ruhaboltok kollekciói is nagyon hasonlítanak egymáshoz, néhány fő stílusra koncentrálva gyártanak ruhákat. Ez persze így logikus, és így van bejáratva az ilyen hálózatok működése, hiszen mindenki tudja, hogy mire számíthat, ugyanazt a kinézett darabot az adott márka bármelyik üzletében megtalálhatja.

Azonban épp ennek köszönhető az, hogy ilyen boltokban vásárolva nehéz egyedi stílust kialakítani, olyan ruhákat és kiegészítőket találni, mellyel eltérünk a sémától, kitűnünk a tömegből. Pont erre jók a használtruhákat árusító üzletek! Itt mindenféle stílusban, szabásban, mintában ki lehet fogni nem hétköznapi, különleges és egyedi darabokat. Még akkor is sikerülni fog megtalálni a határt, ha divatosan szeretnél öltözködni úgy, hogy mégis stílusos és nem tucat ruhákat hordasz. Ehhez mindössze egy kis kreativitásra van szükséged, illetve egy kis időre, melyet a megfelelő ruhadarabok vadászatára szánsz.

4) Kedvező áron juthatsz kincsekhez

A használt ruhák egyik nagy előnye még az áruk. A különleges, jó állapotú exkluzív, márkás darabokat is az eredeti ár töredékéért foghatod ki. Ezért ha second hand ruhákat vásárolsz, tizedannyi pénzből tudsz eredeti és stílusos ruhatárat kialakítani, mint amennyibe újonnan kerültek volna ezek a sokszor nem is viselt darabok.

Sokan odáig merészkednek, hogy a bazár kategóriájú, kg-s használtruhákat megvásárolva, fantáziájukat használva fillérekből egyedi darabokat készítenek: átalakítják, újratervezik ezeket a ruhákat. Így aztán végképp egyedi és stílusos lesz a ruhatáruk, mégsem áldoznak rá végtelen mennyiségű pénzt.

Tudtad például, hogy a Bridgerton család új közönségkedvence, az Eloise-t alakító Claudia Jessie is pontosan így tervez magának egyedi ruhatárat?

Annak ellenére, hogy nagy eséllyel nincsenek anyagi gondjai, a tudatosság és a pazarló fogyasztói magatartás kerülése miatt döntött így. Ez viszont azzal jár, hogy jóval kevesebb pénzből kell finanszíroznia az öltözködését.

A használt ruhák egyik nagy előnye az áruk: a különleges, jó állapotú exkluzív, márkás darabokat is az eredeti ár töredékéért foghatod ki.

A használt ruhák egyik nagy előnye az áruk: a különleges, jó állapotú, exkluzív, márkás darabokat is az eredeti ár töredékéért foghatod ki.

III. Melyek a hátrányai?

A second hand ruhák vásárlásának vannak hátrányai is. Ezért mielőtt úgy döntesz, hogy ezt az utat választod az ökológiai lábnyomod csökkentésére, vagy épp a pénztárcád kímélésére, esetleg a stílusod újragondolására, mérd fel, hogy valóban neked való-e ez a terep.

1) Nem mindenkinek való

A használtruhák vadászata nem mindenkinek kellemes vagy élvezetes feladat. Vannak, akik tényleg jobban szeretik a készen kapott, előre összeválogatott ruhatárat, és néhány tartós, és jól kombinálható darabbal meg is oldják jó időre az öltözködés kérdését. Akit nem érdekel a divat és a design, annak nagy eséllyel nem lesz annyira szórakoztató dolog ez a kincsvadászat.

Bár környezettudatossági okokból ők is dönthetnek a vadászósdi mellett, nagy eséllyel hamar elfogy a türelmük, ha épp nem találják meg azt az egyszerű és kényelmes alapdarabot, amelyre vágynak. Ugyanis a használt ruhák vásárlásának ez az egyik szépsége: soha nem tudhatod, hogy mit találsz, ezért ha konkrét céllal mész vásárolni, akkor könnyen lehet, hogy hosszú órákon át keresgélve sem lelsz rá pont arra a ruhadarabra.

2) Idő- és energiaigényes lehet megtalálni a tökéletes darabot

A second hand ruhatár felépítése, sőt, olykor egy-egy darab beszerzése is időigényes lehet. Mert egy használt ruhákat árusító butikban soha nem tudhatod előre, hogy mire számíthatsz.

Kitartás kell ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális stílusú ruhákat, a megfelelő méretben. Lehet, hogy sok ideig tart, amíg megtalálod azt, amire vágysz. Mivel akár többször is el kell menned átnézni a kínálatot ahhoz, hogy egy számodra teljesen megfelelő, különleges ruhadarabot találj, nem csak az időd sínyli meg, hanem energiaigényes, fárasztó feladat lehet, ha nem szereted ezt csinálni. Ha nem okoz örömöt számodra egy különleges ruhadarab felfedezése, esetleg egy-egy szoknya vagy blúz átalakítása, újragondolása.

Mert ez az életmód ezzel is jár: sokszor fordul elő, hogy egy különleges ruhadarab lyukas vagy sérült, és megmentésre van szüksége ahhoz, hogy új életet kapjon.

Vagy épp egy ruhában meg kell látni a fantáziát ahhoz, hogy végül egy kis átalakítás után azzá váljon, amivé megálmodtad. Tehát ez a keresgélés, és a ruhák átalakítgatása igenis időigényes.

IV. Hogyan vásárolj használt ruhát?

A használt ruhákat nem úgy vásároljuk, mint a hagyományos divatüzletek szezonális ruhadarabjait. Ugyanis nem lehet előre tervezni, nem tudhatod soha, hogy mire bukkansz majd.

1) A használt ruha kincsvadászat

A használt ruha vásárlás egyfajta kincsvadászat. Az a legjobb, ha nincs előre koncepciód, nincs részletesen megtervezve, hogy mit fogsz vásárolni. Hiszen soha nem tudhatod, hogy végül mire fogsz bukkanni. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne legyél tudatos.

Átfogó, nagyívű koncepcióra szükség van, főleg, ha egy egész ruhatárat szeretnél összeválogatni, vagy legalább kiegészíteni.

De soha ne konkrét céllal indulj el vásárolni! Mert nem olyan az árukészlet, mint egy hagyományos üzletlánc divatüzletében. Ezért érdemes sokszor a sorsa bíznod magad, és elmerülni a keresgélés, csemegézés élményében. Közben legyél kreatív és nyitott.

Lásd meg az egyes darabokban azt, amit meg kell látnod. Hogyan fogod viselni, mivel kombinálható, mit változtatnál rajta, és hogyan?

2) Tudd, hogyan csoportosíthatjuk a használt ruhákat!

A használt ruhákat mi például három kategóriába osztjuk: a bazár, amely a játszósruhákat jelenti. Ilyet lehet venni otthoni kertészkedéshez, home office-hoz, kikapcsolódáshoz. Ezek az elhasználódottabb darabok, melyekben azonban még találhatsz lehetőséget.

Az extra már a jobb állapotú utcai viseletet, a divatos ruhákat jelenti. Az exkluzívabb ruha pedig a márkás, extrémebb megjelenésű, különlegesebb, a legjobb állapotú divatos és nagyon izgalmas kinézetű ruhákat sorolnám ide. Amikor vásárolni mész, tudd azt is, hogy nagyjából mi a célod kategóriák szintjén, de ami fontos, hogy tényleg legyél nyitott. Mert bármi átalakítható, újratervezhető, kicsinosítható.

Ha nagy vonalakban van egy terv a fejedben arról, hogy mit és mivel szeretnél hordani, kombinálni, és így hogyan tervezhetőek meg az egyes alkalmi viseletek, akkor sokkal hatékonyabban fogsz majd tudni vásárolni.

Ha nagy vonalakban van egy terv a fejedben arról, hogy mit és mivel szeretnél hordani, kombinálni, és így hogyan tervezhetőek meg az egyes alkalmi viseletek, akkor sokkal hatékonyabban fogsz majd tudni vásárolni.

V. Így építsd fel a ruhatárad használt ruhákból!

Ez a téma egy külön blogbejegyzést is megérdemelne. Ugyanis már különleges módszertanok vannak arra kifejlesztve, hogy hogyan lehet a lehető legkevesebb, egymással jól kombinálható ruhából egy egész ruhatárat felépíteni. Persze ne legyünk ennyire szigorúak. De tényleg fontos a tudatosság.

Ha nagy vonalakban van egy terv a fejedben arról, hogy mit és mivel szeretnél hordani, kombinálni, és így hogyan tervezhetőek meg az egyes alkalmi viseletek, akkor sokkal hatékonyabban fogsz majd tudni vásárolni. Épp ezért írtuk, hogy ne úgy menj el second hand üzletbe, hogy konkrétan egy piros blúzt keresel, bő újjal.

Hanem legyen meg nagy vonalakban a fejedben, hogy milyen elemek hiányoznak a ruhatáradból, melyeket egymással tudatosan sokféle képpen tudsz kombinálni, és ezzel a koncepcióval lépj be az ajtón, és ehhez mérten keresgéld a kincseket. Mert találni fogsz valami izgalmasat, abban biztos lehetsz. Tehát legyen néhány alapdarabod, ilyen egy egyenesszárú farmer, melyet magassarkúval, de sportcipővel is viselhetsz. Ilyen a Coco Chanel által forradalmian megálmodott, egyszerű mégis zseniális örök darab, a kis fekete ruha.

Ez az elv azonban ne csak az egyberuha kiválasztásánál legyen irányadó, hanem minden darabnál: minél többféleképpen lehessen kombinálni egy-egy darabot. Ezért érdemes egyszerű szabású alapdarabokat választani.

Ami igazán ütős, az a kiegészítő: egy merészen szabott blézer, egy színes ékszer vagy sál, mellyel különlegessé teheted a kis feketét, vagy bármilyen annak megfeleltethető darabot, blúzt, pólót, nadrágot. Másnap pedig ugyanazt a ruhát elegáns kardigánnal vagy lazább farmerdzsekivel viselheted.

Ehhez hasonló elvek mentén válogass össze néhány ruhát, nadrágot és pólót, blúzt. Majd jöhet a kiegészítők vadászata. Így épülhet fel egy kreatív, tudatos és átgondolt ruhatár. Ha még nem tudod, hol kezdd, nézz be valamelyik üzletünkbe! Sok sikert!

 

Ha hasznos volt számodra ez a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! Hasonló tartalmakért pedig iratkozz fel hírlevelünkre, és lájkold Facebook oldalunkat!