Rólad mit árul el az öltözködésed? Milyen stílust képviselsz? Szeretnéd, ha az emberek egyéniségként gondolnának rád már az első pillanattól kezdve? Akkor ne azt viseld, amit a fast fashion diktál! Találd meg saját öltözködési stílusod!

 

Találd meg saját öltözködési stílusod!

Rátalálni saját öltözködési stílusunkra hosszú, változatos folyamat. Kísérletezgetést, önelemzést, tesztelgetést igényel. Meg kell találnod, milyen ruhákban érzed jól magad, milyen darabok állnak jól, mely színek inspirálnak, milyen öltözködés fejezi ki a legjobban azt, amit képviselsz, amit mutatni szeretnél magadról a világnak.

Sokat segíthet, ha vannak olyan minták (akár nevezhetjük őket példaképeknek is), akiknek a stílusa ihletet tud adni. Ez a példa lehet egy barát, egy munkatárs, egy rokon, egy híresség, egy influenszer, egy tanár, de akár egy teljesen ismeretlen ember is, akinek szimpatikus a megjelenése.

Ha számodra is van olyan személy, akinek követendőnek találod az öltözködési stílusát, figyeld meg, hogyan öltözködik! Milyen ruhákat hord, milyen darabokat kombinál, milyen színek dominálnak rajta, és így tovább…

Nem árt azt is figyelembe venni, hogy milyen környezetben töltöd a mindennapjaidat. Például ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol kötelező az elegáns megjelenés, akkor hiába érzed a laza, bohém megjelenést magadénak, kicsit meg van kötve a kezed. Természetesen egy laza megjelenés is lehet elegáns – a lényeg, hogy mindig meg kell találnod az arany középutat aközött, ahogy elvárt megjelenned, és aközött, ahogy a legszívesebben megjelennél. 

Az sem mindegy, hogy milyen az időjárás, vagy hogy zömmel beltéren vagy inkább kültéren tartózkodsz egy átlagos napon. A téli outfit és a nyári szett egész máshogy fog festeni valószínűleg, főleg, ha a szabadban töltöd a napjaidat általában.

 

Fejleszd és finomítsd a stílusod!

A folyamat nem ér azzal véget, hogy megtaláltad a saját stílusod! Mindig érdemes fejlesztgetni rajta, finomítani, esetleg néha egy-két változtatást is megfontolni!

Fokozatosan megtapasztalod, hogy melyek azok a darabok, amelyeket mégsem érzel magadénak. Vagy hogy mi az, ami még esetleg hiányzik a ruhatárból! Mindig érdemes új ruhákat, új kiegészítőket beszerezni! Mindig érdemes kicsit csavarni a megszokott dolgokon!

Figyelj a környezeted visszajelzéseire is! Ha valamiről többen mondják, hogy milyen jól áll, az bizony jelent valamit! Irányt adhat, megerősítést, és önbizalmat. De ennek az ellenkezője is igaz! Ha azt érzékeled, hogy mellélőttél egy bizonyos szettel, akkor azt talán nem kell erőltetni, de legalábbis finomhangolásra szorul!

Persze, fontos, hogy ne másoknak akarj megfelelni, és valóban a saját stílusodat találd meg – de akiknek számít számodra a véleménye, azoknak azért érdemes adni a szavára!

 

Melyik stílus illik hozzád?

Nagyon inspiráló tud lenni, ha olvasol pár sort egy-egy stílusról. Lehet, hogy magadra ismersz, lehet, hogy sokkal könnyebbé válik megtalálni, hogy milyen öltözködés illik hozzád.

Ezért bemutatunk neked röviden néhány ismert és népszerű stílust! Szemezgess közülük bátran!

 

Sportos stílus

A sportos öltözködési stílus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ebből kifolyólag egyre divatosabb, és egyre inkább elfogadott olyan helyeken is, ahol korábban nem sokan jelentek volna meg szívesen ilyen ruházatban.

Jellemzően aktív életmódot élő emberekhez passzolnak a könnyed, sportos darabok. Tornacipő, sportzokni, melegítőnadrág, trikó, baseball sapka tartozik jellemzően a stílus képviselőinek repertoárjába. Ezeknek a daraboknak kétségtelenül az egyik legnagyobb előnyük, hogy kényelmesek – így sok esetben nagyon praktikusak is tudnak lenni.

A jellemzően aktív életmódot élő emberekhez passzolnak a könnyed, sportos darabok.

A jellemzően aktív életmódot élő emberekhez passzolnak a könnyed, sportos darabok.

 

Elegáns megjelenés

Az elegancia sosem megy ki a divatból. Az viszont nagyon könnyen tud változni, hogy mi számít elegánsnak.

Jellemzően jeles eseményeken és formális alkalmakon hordunk elegáns ruhát: esküvőkön, üzleti rendezvényeken, színházban, fogadásokon. Ilyenkor kerülnek elő az öltönyök, a szoknyák, az egyberuhák.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne jellemezhetné a mindennapokat is az elegancia. Ma már számos olyan elegáns ruhadarabbal találkozni, amelyek szabása, anyaga, stílusa lehetővé teszi, hogy egy átlagos hétköznapon is kényelmesen, komfortosan érezzük benne magunkat. 

Amellett, hogy az elegancia magabiztos, magasztos megjelenést kölcsönöz, nagyon sokat elárul az ember személyiségéről is. Egy elegáns ruha mindig nagyon jó első benyomás.

 

Bohém öltözködés

A szabad, kompromisszumoktól mentes életérzés egyértelmű jele, ha valaki laza, bohém stílusú ruhákat hord.

A bohém stílust élénk színek, látványos és különleges minták, egyedi, sokszor aszimmetrikus darabok jellemzik. Van benne valami lazaság, valami utánozhatatlanság, valami vidámság. Sokszor rengeteg ékszer és extravagáns kiegészítők is tartoznak a bohém megjelenéshez.

Általában az igazán kreatív, szabadszellemű emberek kedvelik és képviselik ezt a stílust. Fesztiválokon gyakran találkozni vele, de ma már a mindennapokban sem ritka.

 

Casual 

A casual szó jelentése: alkalmi, hétköznapi. Ezek tehát azok a darabok, amelyekkel a leggyakrabban találkozni a mindennapokban. Farmerek, pólók, ingek, pulóverek tartoznak a casual megjelenéshez. Egy amolyan átlagos, visszafogott, informális megjelenésről van szó – a legtöbben ezt képviselik. 

A casual stílus viszonylag nagy mozgásteret ad. Nincsenek kimondott szabályai. Valaki pont azt szereti benne, hogy nem kell figyelnie arra, hogy melyik darab mihez illik jól, mert a legtöbb esetben jól kombinálhatóak a casual stílushoz tartozó darabok. Mások viszont pont az egyszerű, de nagyszerű lehetőségét látják benne: elegendő, ha egyforma színű például a cipő és a pulóver vagy a póló és az öv, és máris kész a harmonikus megjelenés.

A casual stílus egyszerű, de nagyszerű: elegendő, ha egyforma színű a cipő és a pulóver, és máris kész a harmonikus megjelenés.

A casual stílus egyszerű, de nagyszerű: elegendő, ha egyforma színű a cipő és a pulóver, és máris kész a harmonikus megjelenés.

 

A vintage stílus

Az olyan, régi időket idéző darabok, mint amilyenek például a kockás és pöttyös ruhák, a trapéznadrágok vagy mondjuk a régi stílusú cipők, önálló stílust képviselnek. 

A vintage stílus ugyanis nem más, mint a klasszikus, évtizedekkel korábban divatos daraboknak az újrafelhasználása. (A retróval ellentétben, ami inkább az újragondolásukat jelenti.) 

Egyfajta nosztalgikus hangulatot kölcsönöznek a vintage darabok, miközben azt az üzenetet is képviselik, hogy mentsük át a letűnt időkből azokat a dolgokat, amik értéket képviselnek.

 

Fejezd ki magad az öltözködéseddel! 

Az öltözködés az önkifejezés egyik legszembetűnőbb eleme. Amikor ránézünk valakire, a ruhái máris rengeteg információt elárulnak róla. Rólad is nagyon sokat mond az, hogy hogyan öltözködsz. Az öltözködésed által kifejezel valamit a személyiségedről, a hangulatodról, az életviteledről.

Sokszor hallani, hogy csak az teheti meg, hogy elköteleződik egy bizonyos öltözködési stílus mellett, aki sokat tud költeni a ruhák megvásárlására. Ez azonban nem igaz: önálló stílusod kialakítása nem pénz kérdése!

Nem a pénztárcád határozza meg, hogy hogyan öltözködsz, hanem te magad! A stílusod nem attól lesz jobb vagy rosszabb, hogy mennyit költesz a ruháidra! A stílusok között nem az anyagiak tesznek különbséget! Igen, vannak kifejezetten drága sportos, elegáns és bohém ruhák is – de van lehetőség arra is, hogy inkább pénztárcabarát áron vásárold meg azokat a darabokat, amelyekkel ki fogod fejezni a stílusod!

Nálunk például bárki megtalálhatja az egyéniségéhez illő darabokat, és nem kell vagyonokat fizetnie érte! A MITU-ban Te is elérhető áron tudsz beszerezni minőségi, márkás, egyedi, hozzád passzoló darabokat! 

 

Megtaláltad már a stílusod? Magadra ismertél a stílusok bemutatása során valahol? Vagy szeretnél még kicsit kísérletezgetni?

A MITU üzletekben bőséges és változatos kínálattal várunk: itt mindent megtalálsz, ami elvezethet saját öltözködési stílusod kialakításához!