A pamut, a gyapjú és a selyem alapanyagként szolgálnak számos különböző ruhadarab előállításához. De mit kell tudni ezekről a ruhaanyagokról? Mik a legnagyobb előnyeik és hátrányaik? Ennek járunk utána ebben a cikkben!

Pamut

A pamut nem más, mint a gyapot magjait körülölelő szálak. Egész pontosan ezen szálak leszedése, majd a magoktól való elválasztása után nevezi a textilipar ezt a nyersanyagot pamutnak. Kémiailag túlnyomórészt cellulózból áll. Ez az egyik legnépszerűbb természetes szálanyag, az egyik leggyakoribb anyagtípus – nem véletlen, hiszen egyike azon növényeknek, amelyeket az ember a legrégebb óta termeszt. Széleskörű elterjedését az ipari berendezések tették lehetővé, amelyek jelentősen felgyorsították feldolgozása menetét.

Minőségét rostjainak hossza határozza meg: minél erősebbé válik a szövet, annál tartósabb lesz a fonal, amit készítenek belőle. Elsősorban ruházati cikkek, háztartási és lakástextíliák (törölközők, függönyök, terítők, stb.), ipari és egészségügyi textíliák előállítására használják. A pamutszálak egy másik felhasználási módja a vatta gyártása.

100%-ban pamutból készült termékeket nem könnyű előállítani. A gyártási folyamat során gyakran más komponenseket (például poliésztert, acetátot) adnak hozzá a szövethez, hogy jobb minőségű és erősebb legyen a kész ruhadarab.

Előnyei

A pamut egyik legnagyobb előnye, hogy kopásálló és tartós. Tapintása kellemes.

Szintén fontos, hogy rendkívül bőrbarát és kényelmes, nem irritálja a bőrt. Gondozása is egyszerű: mosható, szárítható, vasalható.

Emellett pedig úgymond jól lélegzik és jó a vízelvezető képessége is, ezért forróságban vagy sportoláshoz is viselhető.

A tiszta pamut pedig ellenáll lúgnak is, ezért festhető és nyomtatni is lehet rá.

Hátrányai

Nem minden pamutból készült terméknek egyforma a minősége – akadhat köztük olyan, amelyik könnyen bolyhosodik, vagy kifejezetten rugalmatlan.

Szintén hátránya a pamutból készült ruháknak, hogy könnyen zsugorodnak, a mosógépben történő mosástól 2-5%-ot is csökkenhet a méretük.

És fontos azt is látni, hogy a pamut termékek előállításához nagy mennyiségű vízre és energiára van szükség. Pontosan ezért fontos, hogy a pamutruhák élettartama minél hosszabb legyen, hogy ne végezzék pár használat után a szemétben. 

Ha használt ruhát vásárolsz, azzal teszel hosszútávon történő felhasználásukért! A MITU üzleteiben számos kiváló minőségű, pamutból készült ruhadarabot vásárolhatsz kedvező áron!

A pamut nem más, mint a gyapot magjait körülölelő szálak. Elsősorban ruházati cikkek, háztartási- és lakástextíliák előállítására használják.

A pamut nem más, mint a gyapot magjait körülölelő szálak. Elsősorban ruházati cikkek, háztartási- és lakástextíliák előállítására használják.

 

Gyapjú

A gyapjú egy természetes szálanyag. Általában a juhok testét borító szőrzetet értjük alatta, de más állatok bundáját is nevezhetjük gyapjúnak (bár ezeket megnevezésükben általában meg szoktuk különböztetni).

A gyapjú az egyik legfontosabb olyan állati eredetű nyersanyag, amelyet a textilipar felhasznál. Többségében keratin alapú fehérjék alkotják.

Elsősorban pulóverek, kabátok, sálak, valamint takarók, szőnyegek előállításához használják. Ipari alkalmazása pedig a nemezgyártás területén meghatározó.

Gyapjúfajták

Számos különböző állat szőrét felhasználják textilipari alapanyag gyártásához. Ezeket összefoglalóan gyapjúnak nevezhetjük, de számos különbséget felfedezhetünk közöttük.

  • alpaka gyapjú: Az alpaka szőréből fényes és puha gyapjú készíthető. Két legismertebb fajtája a Huacaya és a Suri – ezek különböző tulajdonsággal rendelkeznek, ezért különböző típusú gyapjú előállítását teszik lehetővé.

  • angóragyapjú: Az angóranyúl szőréből készített gyapjúszövet puha és bolyhos. Alapvetően az angóraszálak törékenyek, ezért jellemzően más szálakkal keverve erősítik.

  • moher gyapjú: Az angórakecske szőre tartós gyapjúszál előállítását teszi lehetővé. A moher gyapjú jól szigetel és viszonylag könnyű.

  • kasmír gyapjú: A kasmír gyapjú előállítása költséges, ezért exkluzív, különleges anyagnak számít. A kasmírkecske bundáját ugyanis nem nyírják, hanem kifésülik hullámos, puha szálait.

  • bárány gyapjú: A szűz gyapjúnak is nevezett bárány gyapjút néhány hónapos juhok első nyírásából állítják elő. Ekkor még rendkívül sima és puha a juhok bundája.

  • merinó gyapjú: A merinói juhok bundájából gyártott merinó gyapjú az egyik leglágyabb gyapjúfajta. Nagyon jól szabályozza a testhőmérsékletet, ezért elsősorban sport- és munkaruházat alapanyagát képezi.

  • teveszőr: Az aranybarna, luxus alapanyagnak számító teveszőrt az esetek többségében más, olcsóbb gyapjúfajtákkal keverik, hogy puhábbá tegyék. Lágy változatát kabátokhoz, durvább változatát szőnyegekhez használják elsősorban.
A gyapjúfajták nagy előnye, hogy melegen tartanak és puhák.

A gyapjúfajták nagy előnye, hogy melegen tartanak és puhák.

Előnyei

A gyapjúfajták nagy előnye, hogy melegen tartanak és puhák.

Emellett a gyapjú jól szellőzik, és tartós, sőt antibakteriális is.

Előállítása pedig nem igényel sok vizet vagy szintetikus anyagot, így kifejezetten fenntartható.

Hátrányai

Hátránya viszont a gyapjúnak, hogy ha nincs megfelelően kezelve, akkor könnyen deformálódik, és a molylepkéknek is kedvelt célpontjává válhat.

Emiatt speciális ápolást igényel.

Érdemes üres zsebbel tárolni őket, hogy ne nyúljon és ereszkedjen meg a szövet. Nem szabad vasalni – célszerűbb párás helyiségbe (például forró zuhany mellé) rakni, hogy a gőz simítsa ki a ráncait.

Szárítani sík felületet javasolt, és napfénytől, hőtől távol kell tartani.

Elsősorban a selyemhernyó gubójából kinyert szövet az, amivel selyem néven a textiliparban találkozhatunk.

Elsősorban a selyemhernyó gubójából kinyert szövet az, amivel selyem néven a textiliparban találkozhatunk.

Selyem

A selyem szót a köznyelvben általában a selyemhernyó mirigyváladékára értjük, mivel ez a selyemgyártás legfontosabb alapanyaga. Holott a valóságban más állatok mirigyváladéka is ehhez hasonló selyem. De elsősorban a selyemhernyó gubójából kinyert szövet az, amivel selyem néven a textiliparban találkozhatunk.

A selyem termesztése összetett feladat, feldolgozása pedig sok munkával jár. Komplex folyamat vezet oda, amíg a selyemhernyó váladékából álló gubóból selyemszál, majd abból fonal lesz.

A selyem értékét emellett fényes megjelenése adja. Elegáns anyag, amelyet a ruhaipar előszeretettel használ, ha luxus termékek előállításáról van szó.

Előnyei

A selyem egyik nagy előnye, hogy színtartó és egy bizonyos fokig igen ellenálló.

Puha, fényes megjelenése pedig nem csak széppé és elegánssá teszi, hanem tapintását és érintését is kellemessé varázsolja.

Jó hőszigetelő és jól tárolható – elsősorban emiatt gyártanak belőle gyakran ágyneműt, mert képes egész éjszaka megtartani a test hőmérsékletét, a baktériumok és a gombák pedig nehezen szaporodnak benne.

Hátrányai

Az elgyengült selyem könnyebben szakad. Előállítása pedig sok víz és vegyszer felhasználásával jár.

A selyemből készült termékek ára pedig kifejezetten drága lehet újonnan. Persze, ha jó helyen keresgélsz – például valamelyik MITU üzletben –, akkor könnyen beszerezhetsz selyemből készült darabokat pénztárcabarát áron is!

Ha tetszett a bejegyzés, bátran oszd meg az ismerőseiddel! További hasonló tartalmakért pedig iratkozz fel hírlevelünkre a lap alján, és lájkold Facebook oldalunkat!