Nap, mint nap használjuk a pulóver és az ing szavakat – de nem tudjuk, hogy pontosan honnan erednek. Itt az ideje változtatni ezen! Hidd el, jól fog jönni a tudás, hogy ha egy angol azt mondja, hogy „pulóver”, akkor nem biztos, hogy a felsődre utal!

 

Ezzel a tudással felvághatsz az ismerősök előtt

Aligha vitatható, hogy az „otthonka” kifejezés jellegzetes magyar szó. De mi a helyzet más ruhadarabok elnevezésével? A zokni például az ausztriai német „socken” szó tájnyelvi alakjának, a „sokn” szónak a magyarba átültetett változata.

Nem azt mondjuk, hogy e nélkül a tudás nélkül nem lehet élni, de néha jó ehhez hasonló érdekességeket olvasni. Úgyhogy ha van még 2 perced, akkor olvasd el a pulóver és az ing szavak eredetét is. Aztán meséld el az ismerőseidnek: hidd el, meg fognak lepődni, hogy miket tudsz!

 

Pulóver

Az angol „pull over” kifejezés nem feltétlen a ruhadarabra utal angol nyelvterületen – ha egy rendőr szájából hallod, akkor pedig egész biztos, hogy nem! Azt jelenti ugyanis, hogy „húzódjon le, húzódjon félre”. 

De akkor mégis hogy lett ebből a kifejezésből egy ruhadarab elnevezése a magyar nyelvben (is)?

Nos, a lehúzni, félrehúzni és áthúzni jelentések közül az utolsó lesz a titok nyitja. Egy pulóver felvételekor át kell húzni a fejen a ruhadarabot, ezért terjedt el ez a kifejezés a pulcsikat illetően.

A helyenként használatos szvetter kifejezés szintén az angol nyelvből jön. Az angol „sweater” kifejezés jelenti ugyanis azt is, ha valami izzasztó, és mivel egy vastag pulcsiban könnyen melege lesz az embernek, ezért frappánsnak találták így (is) hivatkozni erre a ruhadarabra.

És érdemes megemlíteni a garbót is, amire csak hazánkban hivatkoznak ezen a néven – igaz, egy svéd származású, amerikai színésznőnek köszönhetően. Amíg más országokban egész más nevekkel illetik a magasnyakú pulcsikat, addig itthon Greta Garbo miatt a garbó szó lett elterjedt. A színésznő volt ugyanis az, aki gyakran hordott hosszú nyakkal ellátott pulcsikat (ő vissza is hajtotta a nyakat).

Ejtsünk néhány szót a kardigánról is, aminek a neve a 18. század végén születő Thomas Brudenell arisztokrata nevéhez fűződik. Az ő édesapja örökölte meg Cardigan grófságot – innen kapta nemesi nevét, ami nem más, mint Lord Cardigan. A gróf egy Krím-félszigeten vívott háborúban úgy védekezett a hideg ellen, hogy a zubbonya alatt hosszú ujjú, elöl gombolható kiskabátot viselt. Ebből született végül a kardigán, ami így tulajdonképpen feltalálója nevét viseli.

Mindannyian ismerjük a férfiak (és gyakran már nők) által hordott elöl gombolható, galléros felsőt, amit ingnek hívunk.

Mindannyian ismerjük a férfiak (és gyakran már nők) által hordott elöl gombolható, galléros felsőt, amit ingnek hívunk. De honnan ered az „ing” szó?

 

Ing

Az ing egy rendkívül hosszú múltra visszatekintő ruhadarab. Az elnevezés igen tág, sokféle ruhadarabra szokás használni.

Mindannyian ismerjük a férfiak (és gyakran már nők) által hordott elöl gombolható, galléros felsőt, amit ingnek hívunk. Sokaknak ismerős a hálóing is, ami annyiban tér el a hétköznap viselt ingtől, hogy lazább és hosszabb. Azt viszont már talán kevesebben tudják, hogy a hátul nyitott, a nyakon szalaggal vagy zsinórral megköthető gyermekruhát is ingnek (megkötős ingnek) hívják.

Ha pedig az ing hosszú múltjába tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy a nők ruha alatt viselt fehérneműjét is ingnek hívták. És nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a katonai vértezet sodronyruhájára is ingként hivatkoztak. Sőt, a papok által viselt miseing is viseli ezt a nevet.

Na de mi a helyzet a szó eredetével? A nyelvészek szerint egészen az ó- és ősmagyar üng, ümeg, ümg szavakig nyúlnak vissza az ing kifejezés gyökerei. Mások viszont úgy tartják, hogy mivel az ing a bő szabás miatt lengedez, libeg, inog az emberen, ezért az inog módosulása valójában az ing szó.

 

Ha érdekesnek, izgalmasnak találtad ezt a bejegyzést, aki köztünk a helyed. A MITU KLUB tagjai mind imádják a ruhákat, és minden információ érdekli őket, ami az öltözködéshez kapcsolódik. Kattints ide, és légy te is törzsvásárlói klubunk tagja! (A feliratkozásért 1000 Ft-os kedvezmény is jár nálunk! 🥳)