A vintage stílus az 1920-1970-es évek között viselt ruhák, ékszerek, sminkek és lakberendezési cikkek közös gyűjtőneve. A vintage szót eredetileg a francia borászatban használták a jó minőségű borokra, jelentése: szüret. Ez a kifejezés tehát a régiség és minőség jelzőjeként vált kulturális keretrendszerré, amiben elmerülve egy külön életstílust alakíthatunk ki magunknak.

 

Vintage stílus mindennapi használatra

Nézzük is meg, mit érthetünk az alatt, hogy a egy bizonyos stílus szövi át a mindennapokat!

Ehhez elsősorban azt kell eldöntened, hogy mely korszak stílusjegyei állnak leginkább közel hozzád. A divat folyton változik, nem volt ez másképp a 20. század közepén sem. Mivel a vintage ötven kerek esztendőt ölel fel, ezért ha komolyan elkötelezett vagy, alaposan nézz utána az egyes évtizedek divat elemeinek. Ebben az esetben megkérdőjelezhetetlenül hiteles vintage divatdiktátor válhat belőled. És miért ne válna?

Ne ijedj meg, nem kell rögtön divatelemzőnek felcsapnod, ha szeretnél magadra kapni pár ilyen stílusú ruhát. Először kis lépésekben érdemes haladni!

A következőkben adunk néhány tippet a vintage fő elemeihez, aminek segítségével könnyen összeválogathatod saját kollekciódat.

Nem kőbevésett irányelveket, sokkal inkább inspirációs tippeket adunk, amelyből összeválogathatsz pár ötletet magadnak. A lényeg, hogy a modern divat, a vintage stílus és saját ízlésed ötvözetét teremtsd meg, különben azt hihetik rólad, hogy vintage jelmezbe öltöztél.

 

1. Válaszd külön a retro és a vintage stílust!

A két stílusirányzatot sokan keverik, ami nem csoda, hisz közvetlenül a vintage-ból fejlődött ki a retro az 1970-es években. Van azonban egy nagy különbség a két divat között, amit ha megjegyzel, nem esel a retro csapdájába többé. A vintage még nem használt szintetikus anyagokat.

Ez azt jelenti, hogy ebben a stílusirányzatban olyan anyagokkal találkozhatsz, mint a selyem, a bőr, a brokát vagy a bársony.

 

2. A vintage legjobb lelőhelyei

Ha a nagyszülők régi ruhatárát megtalálod még a padláson, nyert ügyed van. Egyébiránt a legnagyobb lelőhelyet a turkálók jelentik, ahol valódi nemes anyagokból készült vintage mintapéldányokra bukkanhatsz. Jó eséllyel körbenézhetsz a márkaboltokban is, de arra számíts, hogy azokért a darabokért, amik nem szintetikus anyagból készültek, aranyárat kérnek.

Viszont még ekkor is szerencséd van, hiszen a divatüzletek többségében ma már kizárólag csak szintetikus anyagból készült ruhákat találhatsz.

 

3. Ezekre a színekre vadássz!

A vintage tipikus színei a bézs és az összes szín pasztell változata. Így a halvány rózsaszín, kék, zöld és drapp mind jó választás lehet.

Ne feledkezz meg azonban a korra jellemző éles kontrasztba állított fekete és fehér színek egyidejű használatáról sem!

 

4. Minták és lyukak

Az A vonalú ruha és szoknya a vintage sajátja. Ugyanezt el lehet mondani a virágmintáról is, ami felsőkön, ruhákon, pulóvereken és szoknyákon is elfér.

A kötött kardigánok és magas derekú nadrágok minden vintage ruhatár elengedhetetlen kellékei, a csipke pedig egyenesen kötelező viselet.

 

5. Kiegészítők

A stílusos gyöngysorok, klipsz fülbevalók mind otthonra találnak egy jó vintage kollekcióban. A korra jellemző cipőkről, táskákról, gyönyörű fejdíszekről és kalapokról nem is beszélve.

Ezek viselése mindig nagy körültekintést és óvatosságot igényel, hiszen akár nevetség tárgyává is válhatunk, ha átesünk a ló túloldalára.

 

Üzleteink valódi kincsestárat jelenthetnek számodra, ha te is a vintage rajongói közé tartozol. Látogass meg minket és válogass nálunk kedvedre!