Te tudod, mi az a slow fashion? Hallottál már róla? Esetleg te magad is követed a hozzá kapcsolódó mozgalmat? Ebben a bejegyzésben most mindent megtudhatsz róla!

 

Slow life

Gyakran hallott kifejezés, hogy „mai rohanó világunkban…”. Amennyire elcsépelt ez a kifejezést használni, annyira igaz is: az élet minden területén megfigyelhető a folyamatos gyorsulás. 

Ez ellen veszi fel a harcot a slow life mozgalom, amely kiáll amellett, hogy a pillanatokat, az eseményeket, a mindennapi történéseket nem túlélni, hanem megélni és átélni kell. A slow life azt az életritmust hirdeti, amely a minőségre és nem a mennyiségre, ami az élvezetekre, az állandóságra, a kulturális és emberi értékek megőrzésére, és nem a rohanásra épít. 

A slow life mozgalom ebből az ars poetica-ból kiindulva ellenzi a túlhajszolt, futószalagszerű, gyors és rohanó életvitelt és működést – ezáltal a túlfogyasztást és a túltermelést is. A tömeges és gyors dolgokkal szemben (fast food, fast fashion), a lassulást hirdeti életünk minden szegmensében. Így jöttek létre például a slow travel („lassú utazás”), a slow parenting („lassú gyereknevelés”) és a slow fashion fogalmak.

 

Slow fashion

A slow life nem a kényelem feladását jelenti. A természetre és a természeti erőforrásokra értékként tekinteni, és a fenntarthatóság mellett kiállni nem egyenlő a lemondással.

Az ENSZ adatai szerint a világ szennyvíz-szennyezettségének ötödéért a divatipar a felelős. Az elképesztő mennyiségű víz és kemikália használata mellett pedig a hulladéktermelésből is jelentősen kiveszi a részét.

A slow life erre mond nemet, így született meg a slow fashion fogalma. Létezik fenntarthatóbb alternatíva, a textilipar nem csak erőforrásaink kihasználásával működhet. Az igényes és minőségi öltözködés nem kell, hogy egyet jelentsen környezetünk szennyezésével és pusztításával. 

A slow fashion-höz hozzátartozik például a felismerés, hogy a szemét (főleg, ha ruhákról, textíliákról beszélünk) relatív fogalom – olyan értelemben, hogy amire valaki szemétként tekint (mert már nincs rá szüksége), az másnak még igazi kincs is lehet akár!

Egy kifogástalan állapotú ruha még rengeteg embernek jó lehet!

Egy kifogástalan állapotú ruha még rengeteg embernek jó lehet!

Számos ruhadarab végzi a szemetesben akár használatlanul, vagy alig használtan. Pedig egy kifogástalan állapotú (csak mondjuk kinőtt vagy megunt) ruha még rengeteg embernek jó lehet: a család más tagjainak, barátoknak – de akár nekünk is: a MITU üzletekben például Te is bármikor lecsaphatsz menő darabokra!

Sőt, a slow fashion következő szintje még erre is rátesz egy lapáttal: a ruhák apró hibáira egyenesen megoldandó kihívásként tekint, és a szemétbe dobás helyett az újragondolásukat választja (erről bővebben egy másik bejegyzésünkben írtunk, amit ide kattintva érhetsz el.)

 

Fast fashion

Ahhoz, hogy teljesen értsük a slow fashion mibenlétét, érdemes kicsit körbejárni azt a fogalmat is, amely lényegében az ellentéte: a fast fashion-t.

A fast fashion (amelyet egyes helyeken gyors divatnak is fordítanak) elsősorban a rohamtempóban elkészülő, tucatszámra kapható ruhák piacát jelenti. Ezek azok a divatos(nak mondott) darabok, amelyekkel a plázák, bevásárlóközpontok, sétálóutcák ruhaüzleteiben kaphatók, mindenféle méretben. 

A fast fashion mögött az az elgondolás húzódik, hogy a lehető leggyorsabban piacra kell dobni az új trendeknek megfelelő ruhákat, hogy azok minél szélesebb körben elérhetővé váljanak. A trendek azonban nagyon gyorsan váltják egymást, ami arra ösztönzi a vásárlókat, hogy kevés használat után eldobják a korábban vásárolt ruhákat, és azonnal újakat vegyenek.

A fast fashion ezzel jelentősen kiveszi a részét a napjainkban tapasztalható túltermelésből és túlfogyasztásból. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a fast fashion ruhadarabokat sokszor irreálisan alacsony béren tartott alkalmazottakkal gyártatják olyan országokban, ahol nem védik megfelelő jogi vagy biztonsági előírások a munkavállalókat. Az anyagok pedig, amelyekből a ruhák készülnek (például a poliészter) gyakran gyenge minőségűek: néhány használat után kifakulnak, kinyúlnak.

 

Ha szeretnél Te is nemet mondani a fast fashion-ra, és inkább a fenntartható divat és öltözködés mellett tennéd le a voksod, akkor nálunk jó helyen jársz! Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy ezzel is kifejezd a slow fashion melletti elköteleződésed, és látogass el rendszeresen üzleteinkbe!