Ki akarod hozni a maximumot a megvásárolt használt ruhákból? Akkor bizony nem ér véget azzal a történet, hogy távozol az üzletből – valójában még csak akkor kezdődik az igazi kaland! Írtam is egy cikket annak érdekében, hogy minél jobban tudd használni az újonnan szerzett darabokat!

1. Mosd ki!

Egy használt ruha hosszú utat jár be, mire végül eljut hozzád. (Erről az útról ide kattintva olvashatsz részletesebben.) Ez azt jelenti, hogy számtalan emberrel, anyaggal érintkezik, különböző helyeken tárolják, és így tovább.

Ennek ellenére ritka, hogy a szállítás, a tárolás vagy a válogatás során kifejezetten komoly szennyeződés kerülne egy használt ruhára, de ettől függetlenül él a szabály:

Mindig mosd ki a ruhákat, miután hazavitted az üzletből!

Szükség van erre annak érdekében, hogy a ruhadarabok teljes pompájukban ragyoghassanak! Frissebbek lesznek tőle, és az öblítőnek köszönhetően még jobban a magadénak fogod érezni őket, hiszen ismerős illat fogja átjárni őket.

Úgyhogy egy mosással lényegében két legyet ütsz egy csapásra: eltávolítod a ruhákról a piszkot, elkerülve így minden ezzel járó veszélyt – és frissebbé, újabbá varázsolod őket saját illataiddal.

Arra viszont figyelj, hogy nem minden ruhát érdemes otthon, saját magadnak kimosnod, mert egyes daraboknak árthat a nem szakszerű mosás! A szövetkabátokat, blézereket, estélyi ruhákat, menyasszonyi ruhákat, és a többi különleges és egyedi terméket inkább tisztítóba kell vinni! 

Erre a bevarrt címkén a használati útmutató is felhívja a figyelmet ezeknél a daraboknál! Mindenképp nézd meg mosás, tisztítás előtt a címkéket: ha valami nem lehet mosógépben mosni, arról is ez a címke fog tájékoztatni!

 

2. Szabd magadra!

Ha úgy érzed, hogy a megvásárolt ruha nem illeszkedik tökéletesen hozzád, vagy nincs 100%-os állapotban, nyugodtan alakíthatsz rajta egy kicsit!

Könnyen előfordulhat, hogy kicsit meg kell igazítani rajta valahol a varrást, vagy hogy kicsit át kell szabni. Vannak, akik kifejezetten szeretnek ezzel bíbelődni, hiszen kiélhetik a kreativitásukat kicsit. Ha Te is ilyen vagy, akkor tudod miről beszélek! Elő a tűvel, cérnával, varrógéppel, és indulhat is a csinosítás! 

De ha nem vagy az a varrogatós típus, akkor se elégedj meg a majdnem tökéletessel! Ha alakítani, méretre kell igazítani az új szerzeményt, csak keress egy ilyesmivel foglalkozó üzletet (például egy ruhaklinikát) vagy szakembert (egy szabót), és rövid időn belül olyan lesz a ruha, mintha rád öntötték volna.

 

Ha úgy érzed, hogy a megvásárolt ruha nem illeszkedik tökéletesen hozzád, vagy nincs 100%-os állapotban, nyugodtan alakíthatsz rajta egy kicsit!

Ha úgy érzed, hogy a megvásárolt ruha nem illeszkedik tökéletesen hozzád, vagy nincs 100%-os állapotban, nyugodtan alakíthatsz rajta egy kicsit!

3. Nézd meg, mihez passzol a ruhatáradból!

Kimosva, tökéletesre alakítva a ruha: nincs más hátra, meg kell találnod a ruhatáradban a hozzá illő darabokat! Nézd meg, mi passzol hozzá színben, stílusban, hangulatban. Keresd elő a szekrényből az eddig talán méltatlanul elhanyagolt darabokat, és állíts össze tuti kombinációkat!

Minél több szett részét képezheti a nemrég vásárolt ruhadarab, annál jobb döntés volt megvásárolni. Hordd és használd változatosan, hozd ki belőle a maximumot!

 

+1. Varrd át, gondold újra!

Ha sehogy sem találod a módját annak, hogyan érezhetnéd ruhatárad méltó darabjának az új szerzeményt, akkor sincs minden veszve! Előfordulhat, hogy hiába a frissítő mosás, a méretre igazítás, a többi ruhával való párosítgatás, valahogy mégsem érzed az igazinak. Ilyenkor jöhet az újragondolás. (Sőt, az sincs kizárva, hogy eleve azzal a céllal vásárolsz meg egy használt ruhát, hogy újragondolva felhasználd valami más megalkotásához.)

Semmi sem tiltja, hogy átszabd, hogy saját ruhád megalkotásához használd azokat a darabokat, amiket nálunk vásárolsz! Ez a jó a filléres használt ruhában: kevés pénzből találhatsz olyan darabokat, melyeket felhasználhatsz egy új ruha részeként is akár. 

Egy nagyobb méretű férfi ingből például bármikor ingruhát, ujjatlan felsőt varázsolhatsz. Egy farmerből könnyen shortot csinálhatsz, csak pár bátor vágás kell hozzá. És így tovább: egy korábbi cikkünkben számtalan ötletet összeszedtünk – kattints ide, és más olvashatod is őket!

 

Remélem, segített ez a bejegyzés abban, hogy milyen lépéseket kövess, miután hazatértél valamelyik üzletünkből a megvásárolt ruhákkal!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold Facebook-oldalunkat, hogy továbbra se maradj le semmi fontosról!