A használt ruhák vásárlása nem is olyan egyszerű feladat. A használtruha-üzletek kínálata sokszor zavarba hozza még a rutinos vásárlókat is. De ha megfogadod az alábbi 4 tippet, rajtad nem foghat ki a ruhák kavalkádja!

 

1. Legyen listád a már meglévő ruháidról!

Ahogyan arra egy korábbi bejegyzésben is utaltunk, használtruha-üzletbe nem érdemes kifejezetten konkrét céllal bemenni. Nem olyan az árukészlet, mint egy fast fashion divatüzletben, így soha nem tudhatod, hogy végül mire fogsz bukkanni. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne legyél tudatos!

Készíts inkább arról listát, hogy otthon már milyen homijaid vannak, hogy lásd, tudod-e majd mivel kombinálni a szimpatikus darabokat! Alighanem mindenkivel előfordult már, hogy az üzletben beleszeretett egy ruhadarabba, amiről aztán nem sokkal később kiderült, hogy semelyik másik ruhájához nem illik. Így valahányszor abba a dilemmába ütközöl, hogy megvásárolj-e egy ruhát, könnyen végig fogod tudni gondolni, hogy milyen más darabjaid vannak, amelyekhez illik az a ruha.

Persze ha nincs otthon egyetlen olyan holmid sem, amivel jól kiegészítenék egymást, akkor sincs minden veszve! Menj még egy kört az üzletben, hátha találsz egy hozzá illő, másik darabot, és máris egy komplett szettel leszel gazdagabb!

 

2. Kerülj hangulatba, lassulj le egy kicsit!

Ha még nem voltál használtruha-üzletben, akkor először kicsit ijesztő lehet a ruhaállványok hosszú sora, a számtalan ruhadarab, a sokszínűség. Hatalmába keríthet például a félelem, hogy esetleg nem fogod tudni végignézni a teljes kínálatot, és hogy talán így nem találod meg azt, amire pont szükséged lenne.

Ahhoz, hogy ne legyen úrrá rajtad rossz érzés, kicsit hangulatba kell kerülnöd, fejben fel kell készülnöd arra, hogy mit fogsz csinálni az üzletben. Lassítsd le a gondolataid, ne akarja sietni – kapkodva nem érdemes használt ruhákat nézegetni. 

Aztán építsd fel a keresgélést, bontsd fázisokra a kincsvadászatot. Haladhatsz például színről, színre: ha tudod, hogy jól áll neked a kék, vagy olyan ruhákhoz keresel új darabot, amihez a piros passzol, akkor kezdd az ilyen színű ruhák átnézésével! Vagy haladhatsz a ruhadarabok típusa szerint is: mondjuk a legkisebbektől (a kiegészítőktől), a nadrágokon, pólókon át, a legnagyobbakig (a kabátokig).

Lassítsd le a gondolataid, ne akarja sietni – kapkodva nem érdemes használt ruhákat nézegetni.

Lassítsd le a gondolataid, ne akarja sietni – kapkodva nem érdemes használt ruhákat nézegetni.

 

3. Öltözz ruhavásárláshoz!

Talán különösen hangzik, de a ruhavásárlás egy olyan tevékenység, amikor nem mindegy, hogy mit viselsz!

Egyrészt gondolj arra, hogy a gyors és hatékony ruhapróbához jól jön, ha könnyen le- és felvehető darabok vannak rajtad. Sokkal gördülékenyebb és kevésbé macerás lesz így a próbafülkében töltött időszak és a próbálás.

Másrészt, könnyen elröppenhet akár 1-2 óra is ruhavásárlással, anélkül, hogy észrevennéd. És lényegében ezt az egész időt talpon töltöd. Ezért sokat számít, hogy kényelmes cipőt, kényelmes ruhát viselj! Gondold meg azt is, milyen táskát viszel magaddal: hálás leszel magadnak, ha mindkét kezed szabad tud maradni, mert nem kell folyton a táskát igazgatnod vagy fognod az egyik kezeddel.

 

4. Kerüld az impulzusvásárlást!

Borzasztó könnyű beleesni abba a hibába, hogy mindent megveszel, ami kicsit is megtetszik. Otthon aztán jön a kellemetlen meglepetés: nem jó a méretük, nem is állnak annyira jól, nem passzolnak semmihez, nincs olyan alkalom, amikor felvehetnéd őket, és így tovább…

Ha nem tudod eldönteni egy ruhadarabról, hogy megvedd-e, akkor olvasd el ezt a bejegyzésünket is: Nem tudod eldönteni egy ruhadarabról, hogy megvedd-e? Itt van 4 kérdés, ami segít a döntésben

Kerüld az elhamarkodott döntéseket, és akkor jó érzéssel fogsz visszagondolni minden ruhavásárlásra!

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le az újdonságokról sem! És látogass el a hozzád legközelebb eső MITU üzletbe is, hogy a gyakorlatba is hasznosítani tudd tanácsainkat!