A használtruha-vásárlás évről évre egyre népszerűbb. De vajon mi ösztönöz egyre több embert arra, hogy használt ruhákat vegyen? Nos, például azok az érvek, amelyeket ebben a cikkben is összeszedtünk!

1) Környezetvédelem

A divatipar a második legnagyobb vízfelhasználó, és szén-dioxid kibocsátásban is élen jár. Ráadásul mindez teljesen felesleges történik, ugyanis elképesztő mennyiségű ruha végzi a szemétben pályafutását úgy, hogy alig hordták őket.

A használt ruha vásárlás melletti egyik legerősebb érv ennek a káros folyamatnak a mérséklése. Ha ugyanis használt ruhát vásárolsz, azzal hozzájárulsz ahhoz, hogy ruhadarabok meneküljenek meg a kidobás elől. Te magad is aktív résztvevőjévé válsz a Földet terhelő szemét mennyiségének csökkentésének. 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy már egyetlen mosás után használtnak számít egy ruhadarab, és sokan valóban meg is válnak ruháiktól egyetlen viselés után. Ez egyfelől azt jelenti, hogy igen nagy mennyiségű ruha valóban a szemétben végzi/végezné (ha nem lenne lehetőség használt ruhát vásárolni). Másfelől, ebből következik, hogy nem kell félned attól, hogy egy használt ruha üzletben csak lestrapált darabokat fogsz találni! Könnyen lehet, hogy valaki mindössze egyszer (sőt, talán egyszer sem) hordta azt a ruhát, amitől aztán megvált.

Egy szó, mint száz: ha használt ruhát vásárolsz, azzal csökkented a textilipar negatív hatásait, így kíméled a környezeted, és segítesz megőrizni természeti erőforrásainkat.

Ha részletesebben is érdekel ez a téma, olvasd el két korábbi cikkünket is, amely erről szól:
Fenntarthatóság és trendi ruhák: mutatjuk, hogy vásárolj!
Miért és hogyan vegyél használt ruhát? Mindent megmutatunk!

Ha használt ruhát vásárolsz, azzal csökkented a textilipar negatív hatásait, így kíméled a környezeted, és segítesz megőrizni természeti erőforrásainkat.

Ha használt ruhát vásárolsz, azzal csökkented a textilipar negatív hatásait, így kíméled a környezeted, és segítesz megőrizni természeti erőforrásainkat.

2) Márkás darabok

Akik gyakran járnak használtruha-üzletbe, már tudják, hogy akár a legmenőbb márkák trendi darabjaihoz is hozzájuthatnak – ráadásul fillérekért! 

Ha jól időzíted a vásárlást (tehát odaérsz, még mielőtt más viszi el a legjobb márkás darabokat), valamint kitartóan és ügyesen (netán szerencsésen) nézed át a kínálatot, akkor világmárkák ruhái is a kosaradba kerülhetnek.

Ezek a darabok, ráadásul, nagyon jó minőségűek is (nem véletlen lettek olyan ismertek ezek a márkák). Legyen szó egy strapabíró farmerről vagy akár egy csinos egyberuháról, bármelyikből találhatsz egy márkás, minőségi darabot egy olyan jól felszerelt használtruha-üzletben, mint amilyen a MITU is.

3) Kedvező ár

Nem elhanyagolható érv a használt ruhák mellett, hogy jóval olcsóbbak, mint az új ruhák. Nem kevés pénzt tudsz megtakarítani azzal, ha egy használt ruhákat árusító üzletben vásárolsz.

Bármilyen ruhára is van szükséged, egészen biztos, hogy az eredeti árának a töredékéért tudod megvásárolni – például nálunk. Stílusos és minőségi darabokhoz juthatsz hozzá pénztárcabarát áron.

A stílust, amelyet képviselsz, nagyon jól ki tudod fejezni a ruháiddal. És ez nem pénz kérdése! Nem a pénztárcád fogja meghatározni, hogy hogyan öltözködhetsz! A stílusod nem attól lesz jobb vagy rosszabb, hogy mennyit költesz a ruháidra! A sportos, az elegáns, a laza vagy a vagány öltözködés között nem az anyagiak tesznek különbséget. És ez pontosan ennek köszönhető: egy használtruha-üzletben, bárki megtalálhatja azokat a ruhadarabokat, amivel kifejezheti egyéniségét, és nem kell érte vagyonokat fizetnie.

Elképesztő sokszínűség jellemzi a használtruha-üzleteket, de a MITU-t legalábbis biztosan.

Elképesztő sokszínűség jellemzi a használtruha-üzleteket, de a MITU-t legalábbis biztosan.

4) Különleges és egyedi darabok

És ha már a stílusnál tartunk: a használt ruhák éppen arra teremtik meg a lehetőséget, hogy egyedi, különleges stílusod legyen, ha erre vágysz.

Miért van ez így?

Egy használtruha-üzletben olyan darabokat lehet találni, amelyeket akár sehol máshol abban a városban vagy országban, ahol élsz. Például azért, mert olyan különlegesek, hogy csak kevés készült belőlük, és a többi darabot a világ más tájain hordják. Vagy azért, mert olyan kollekciónak a darabja, amely egyik fast fashion üzletben sem jutott el Magyarországra.

Így pedig valóban egyedi lehet a megjelenésed, senki másnak nem lesznek, még csak hasonló ruhadarabjai sem. 

Öltözködj stílusosan és karakteresen válogass üzleteinkben változatos stílusok, márkák és méretek között!

+1) Változatosság

És végül, de semmiképp sem utolsósorban, használtruha-vásárlás mellett szóló érv a változatosság is. 

Egyrészt, elképesztő sokszínűség jellemzi a használtruha-üzleteket, de a MITU-t legalábbis biztosan. Nagyon változatos ruhadarabokat lehet beszerezni nálunk, szó sincs egyhangú és egymásra nagyon hasonlító darabokat tartalmazó kínálatról (amilyennel például egy-egy fast fashion üzletben találkozni).

Másrészt, folyamatosan frissítjük is a kínálatot, minden héten érkeznek új darabok üzleteinkbe. Ez még változatosabbá teszi felhozatalt!

 

Meggyőztek ezek az érvek? Szeretnéd megtapasztalni a használtruha-vásárlás minden előnyét és örömét? Látogass el a hozzád legközelebb eső üzletünkbe!

Ha pedig tetszett a cikk, bátran oszd meg ismerőseiddel, és lájkold Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a többi, ehhez hasonló tartalomról sem!