Egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapokban a fenntarthatóság, és ezzel párhuzamosan a használtruha-vásárlás. Már a médiában is egyre nagyobb visszhangja van a használt ruhák vásárlásával járó előnyöknek.

Környezettudatosság 

Ha valamiről, akkor arról biztosan hallottál már, hogy használt ruhák vásárlásával Te is védheted környezeted. Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon miért van ez így? 

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező az egész világon. Évente közel 20 millió hulladék termelődik miatta, sőt ez az iparág felelős a szennyvíz szennyezés 20%-áért is. Ez nem csak a textiliparnak és a gyártási folyamatnak köszönhető. 

Ha a hétköznapi tevékenységeket vesszük figyelembe, akkor az emberek átlagosan ruhatáruk csupán ötödét használják rendszeresen, és a kihasználatlan ruhadarabok lassan csak a „porfogó” szerepkört kapják. 

Nézz szét a gardróbban, és számold össze, hogy hány olyan ruhadarabod van, amit egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán hordasz? Most pedig számold meg azt, hogy hány ruhát vettél az elmúlt 2 évben!

Gyakran előfordul, hogy nem szeretnénk megválni régi szeretett holmijainktól, remélve, hogy „egyszer még jól jöhetnek”. Aztán valahogy sosem jön el az a bizonyos „egyszer”. Azonban ha megválsz rég nem használt ruháidtól, és helyettük használt ruhákat szerzel be, akkor megállíthatod ezt a felhalmozást. A gardróbod folyamatos felfrissülést kap majd. Ezzel nem csak a környezeted óvod, hanem a pénztárcádat is. Minden fontosabb alkalomra vadiúj ruhát venni rendkívül költséges.

 

Kincskeresés… 

…kedvező áron. 

Nem titok, hogy a használt ruhákhoz sokkal olcsóbban hozzájuthatsz, mint a vadiúj darabokhoz. Fontos tudni, hogy a minőség és az ár nem mindig jár kéz a kézben.

Azt gondolhatnánk, hogy minél drágább valami, annál magasabb színvonalat képvisel. Ám egy használt ruha is lehet márkás, jó minőségű, és hibátlan darab – és potom összegért megkaphatod!

Ha legközelebb egy barátnőddel elsétáltok egy használtruha-üzlet előtt, akkor térjetek be, és versenyezzetek kicsit! Vajon melyikőtök talál jobbat? Melyikőtök talál olcsóbbat? 

 

Egyedi és megismételhetetlen 

„A divat változik, a stílus örök.” Coco Chanel ikonikus mondata minden évben bebizonyítja igazságalapját, hiszen amit ma divatosnak nevezünk, az holnap már „régi” lesz. Emiatt nagyon nehéz felvenni a ritmust, és bizony hajlamosak vagyunk felhalmozni a ruhákat. Gyakran előfordul az is, hogy egy egy ruhadarab „tömeggé” válik, hiszen mindenki ugyanazt kezdi el hordani, és a fast fashion üzletek választékai sem különböznek egymástól. 

Egy használtruha üzletben találhatsz olyan felsőket, nadrágokat, vagy kiegészítőket, amelyek egy adott időszak stílusát idézik vissza, mégis egyediek és valamivel különböznek mások ruháitól.

Rakd félre gardróbodban azokat a darabokat, amelyek színben vagy fazonban illeszkednek a most trendi öltözékekhez! Előfordulhat az is, hogy találsz rég elfeledett felsőket, nadrágokat, amelyeket most újra ki tudsz használni. Ez már remek alapja lehet annak is, hogy mihez keress új darabokat egy használtruha üzlet végtelennek tűnő választéka közül. 

 

Önkifejezés

Az öltözködés az önkifejezés egyik formája, hiszen az általunk viselt ruházat képes tükrözni saját személyiségünket, a hangulatunkat, vagy akár a zenei ízlésünket. Egy használtruha-üzletben a széles választéknak köszönhetően könnyebben kísérletezhetünk saját stílusunkkal, és azzal, hogy miben érezzük igazán jól magunkat. 

Fogj egy papírt és egy ceruzát, és írj fel magadról 5 dolgot, ami először eszedbe jut! (Pl. „A szabadidőmben szívesen…”; „Nagyon szeretem a..”; stb.) Most pedig gondold át, hogy hogyan tudnád mindezt becsempészni a mindennapi öltözékedbe! 

Reméljük, sikerül választ találnod arra a kérdésre, hogy miért jár olyan sok előnnyel a használtruha-vásárlás, és miért jobb, mint vadiúj darabokat megvásárolni. 

 

Ha szeretnél még hasonló témában olvasni, akkor kövess minket a Facebookon!