Ruhavásárlás során biztos neked is az a célod, hogy olyan darabokat vásárolj, amelyek jó minőségűek, és így sokáig bírják majd a strapát. De honnan tudhatod, hogy minőségi ruhadarab akadt a kezedbe? Mutatjuk, hogyan tudod ellenőrizni, csak olvass tovább! 

 

Keresd a magas minőséget!

Ha nem akarod, hogy a szerencsén múljon, hogy sikerül-e jó minőségű ruhát vásárolnod, akkor meg kell tanulnod néhány praktikát, amivel megállapíthatod, hogy mennyire nívós darabot tartasz a kezedben. Így megbizonyosodhatsz majd a ruha minőségéről, és eldöntheted, hogy megüti-e azt a szintet, amit keresel.

Különösen jól fog jönni ez a fortély, ha használtruha-üzletben vásárolsz, mert meg fogod találni azokat a rejtett kincseket, amiket ezek a boltok tartogatnak neked. Nem fogsz olyan darabokat hazavinni, amelyek néhány használat vagy mosás után elvesztik például a színüket.

Ahhoz tehát, hogy meg tudd különböztetni a minőségi ruhadarabokat a gagyi cuccoktól, tudnod kell, hogyan állíthatod meg, hogy milyennel van dolgod. Nem tippjáték, hanem tudatos és alapos vizsgálódás segít majd neked ebben. És minél többször csinálod, minél jobban belerázódsz, annál gyorsabban és gyakorlottabban fog ez menni.

Abból a szempontból azért légy türelmes, hogy ha már 10 rossz minőségű darabon vagy túl, akkor se add fel, hidd el, ott fog lapulni az a kincs is, amit kitartóan keresel. (Persze ha jó helyen keresgélsz, nem kell ennyi önuralmat gyakorolnod! Nálunk például egész biztos, hogy hamar a kezedbe fog akadni jópár nívós darab!)

De vágjunk is bele, nézzük, mit kell megnézned ahhoz, hogy el tudd dönteni, vajon minőségi ruhadarab akadt-e a kezedbe!

 

1. Ellenőrizd a címkét!

Kezdd azzal, hogy megnézed a ruha címkéjét: itt fog szerepelni ugyanis a ruha márkája. Ha ismered a márkát, akkor máris pontosabb ismereteid lehetnek arról, hogy milyen minőségű darabról van szó. (Ide kattintva olvashatsz néhány külföldi márkáról is, amelyek itthon kevésbé ismertek, pedig magas színvonalat képviselnek.) De ha még nem is hallottál arról a márkáról, akkor is gyorsan utána tudsz nézni, hogy mennyire nívós darabokat gyárt.

Ha kifejezetten tartós vagy kivételesen jó minőségű ruhát keresel, akkor az is irányadó lehet, hogy szőtt vagy nyomtatott címkét látsz. A szőtt címkék ugyanis (amelyeknél fonalat használtak a betűk kialakításához) arról árulkodnak, hogy kiváló minőségű darabot, igényes márka ruháját tartod a kezedben. 

Ha kifejezetten tartós vagy kivételesen jó minőségű ruhát keresel, akkor az is irányadó lehet, hogy szőtt vagy nyomtatott címkét látsz.

Ha kifejezetten tartós vagy kivételesen jó minőségű ruhát keresel, akkor az is irányadó lehet, hogy szőtt vagy nyomtatott címkét látsz.

2. Vedd alaposan szemügyre a ruhákat!

Vizsgáld meg közelről, aprólékosan a ruhákat! A nagyobb foltokat, szakadásokat első ránézésre is észre fogod venni, de a rejtett hibákat csak alapos átnézéssel fogod tudni kiszúrni. 

  • Ellenőrizd a szegélyeket, varrásokat, hogy nincsenek-e esetleg meglazulva, kibomolva!
  • Nézd meg, megvan-e minden gomb!
  • Érdemes megszagolni a ruhát! Akár egy rejtett zsírfoltot is könnyebben meg fogsz így találni!
  • És fordítsd ki, hogy a bélést is tudd ellenőrizni!

Ha látsz foltokat, lyukakat, kopást, akkor eldöntheted, hogy szeretnél-e ezzel foglalkozni. Egyes foltok mosással, foltkezeléssel eltávolíthatók, és a hiányzó gombok is pótolhatók. Csak azt kell eldöntened, hogy tudsz-e időt, energiát fordítani arra, hogy ezzel foglalatoskodj! És vannak olyan problémák is, amiket ha akarnál se tudnál javítani. Ha például perzselési nyomot látsz, vagy a fém cipzáron roszdát, az már menthetlen.

És ha már szóba jöttek a fém cipzárak! Érdemes mindig a fémből készült húzózárakat keresni, mert a műanyagból készült cipzárak könnyebben tönkremennek, nem olyan tartósak. 

A cipzáros ruhákat érdemes behúzott, zárt cipzárral mosni, hogy a fogak ne tegyenek kárt semmiben!

 

3. Nézd meg, milyen anyagból készült a ruhadarab!

A szintetikus anyagokból készült ruhák (pl. a poliészter, az elasztán vagy a nylon) könnyebben károsodnak. Ezért ha cél, hogy tartós, strapabíró, minőségi darabot vásárolj, akkor érdemes inkább a természetes anyagból készült ruhákat keresned! (Egy korábbi bejegyzésben már írtunk a leggyakoribb természetes ruhaanyagokról, ide kattintva elolvashatod azt az írást is!)

Az anyagcímkén is valószínűleg fel van tüntetve, hogy milyen anyagból készült a ruha, de idővel már ránézésre, (de ha úgy nem is, akkor) tapintással is meg fogod tudni állapítani. Így pillanatok alatt kiválaszthatod majd a jó minőségű darabokat.

Más szempontból is segíthet az anyag megvizsgálása. Ha fázós vagy, vagy csak egész egyszerűen a hidegebb napokra keresel pulcsit, akkor például gyapjúból készült darabot érdemes keresned! Vagy ha kifejezetten izzadékony vagy, akkor különösen kerülni kell a szintetikus anyagokat, és inkább pamutot keresni!

Ha látsz foltokat, lyukakat, kopást, akkor eldöntheted, hogy szeretnél-e ezzel foglalkozni. Egyes foltok mosással, foltkezeléssel eltávolíthatók, és a hiányzó gombok is pótolhatók.

Ha látsz foltokat, lyukakat, kopást, akkor eldöntheted, hogy szeretnél-e ezzel foglalkozni. Egyes foltok mosással, foltkezeléssel eltávolíthatók, és a hiányzó gombok is pótolhatók.

4. Vizsgáld meg a varrást!

Nézd meg a ruha varrását! Nagyon sokat elárul a minőségről a varrás milyensége. Az egyenletes, egyenes, megerősített öltések jó minőségről árulkodnak. Különösen érdemes ellenőrizni:

  • a nadrágok ülepét,
  • az ingek, pólók hónalját,
  • az ingek vállrészét
  • a zsebek széleit, sarkait,
  • az övhurkokat. 

Végezz egy óvatos rángatás-tesztet! Enyhén húzd meg a varrás két oldalát, hogy ellenőrizni tudd, szorosan tart-e a varrás.

Vannak darabok (például a blézerek), amelyek esetében a bélés megléte/kialakítása a minőség jelzője. Bizonyos gyártók a bélésen spórolnak, ez azonban rámegy a ruha minőségére. A bélelt ruhák varrása erősebb, megbízhatóbb, arról nem is beszélve, hogy jobban is fednek, ki van zárva, hogy átlátszik/kilátszik majd alóluk bármi.

 

Útravaló

Ruhavásárlásnál legyen a fejedben egy lista arról, hogy milyen lépésekkel tudod ellenőrizni a ruhák minőségét! Idővel pillanatok alatt meg tudod majd állapítani, hogy mennyire nívós darab akadt a kezedbe.

Minél jobban beépíted a vásárlási rutinba a címke, a márka, az anyag és a varrás ellenőrzését, annál nagyobb valószínűséggel tudsz majd olyan ruhadarabokat vásárolni, amelyek hosszan megőrzik magas minőségüket.

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold Facebook oldalunkat is, hogy ne maradj le a többi hasznos tudnivalóról sem!

Ha pedig szeretnéd kipróbálni a gyakorlatban is az elméleti tudást, amire szert tettél a cikk elolvasásával, akkor látogass el a hozzád legközelebb eső MITU üzletbe!